Čína skupuje globální energetické zdroje

2. 10. 2010

Čína se rozhodla investovat dalších 7 miliard dolarů do brazilského ropného průmyslu. Obnovuje tím obavy, že se snaží globálně ovládnout přírodní zdroje.

Státní čínská firma Sinopec v pátek uzavřela dohodu se španělským podnikem Repsol, v jejímž rámci odkoupila 40 procent jejích investicí v ropném průmyslu v Brazílii. Tak získala největší čínská ropná společnost přístup k zásobám ropy a plynu společnosti Repsol v Brazílii, které se odhadují na 1,2 miliard barelů. Čína za podíl zaplatila téměř dvojnásobek jeho dosavadní ceny. To signalizuje, že jsou Číňané zřejmě odhodláni získat globální energetické zdroje stůj co stůj.

Loni v únoru poskytla čínská firma Sinopec půjčku ve výši deseti miliard dolarů brazilské ropné společnosti Petrobras za garantované dodávky 10 000 barelů ropy každý den po dobu deseti let.

Čína obdobně skupuje energetické zdroje i všude jinde po světě. Zatímco většina rozvinutého světa má v důsledku nynější finanční krize velké problémy se zadlužeností, Čína pokračuje v nákupu energetických a přírodních zdrojů po celém světě ve velkém měřítku. Kupuje všechno: ropná pole, plynová ložiska, důlní koncese i zemědělskou půdu.

Čína letos koupila za miliardy dolarů podíly na kanadských ropných píscích, doly na železnou rudu v Guinei, ropná pole v Angole a v Ugandě, ropnou společnost v Argentině a velkou australskou firmu těžící zemní plyn.

Čína prý také plánuje koupit kanadskou Potash Corporation a vládnou obavy, že chce plně ovládnout světový trh s hnojivy.

Loni se obří čínská firma Chinalco pokusila koupit angloaustralský podnik Rio Tinto.

Čína se podle pozorovatelů nesnaží ovládnout svět. Zaznamenala za posledních třicet let obrovský hospodářský růst, dosahujících 10 procent ročně, a přístup k přírodním zdrojům jsou pro ni prioritou.

Čína je už v současnosti druhým největším spotřebitelem ropy na světě a její spotřeba ropy daleko přesahuje její domácí zdroje. Podle odhadů bude muset Čína každoročně po dobu dalších 12 let koupit dvě zahraniční ropné společnosti velikosti BP, aby uspokojila svou rostoucí domácí poptávku po ropě. Poptávka po elektřině v Číně každoročně roste o celoroční spotřebu elektřiny ve Velké Británii.

Přitom ekonomický rozvoj Číny je pro svět potřebný, má-li, v zájmu stability, Čína vytáhnout svět z recese. Jinak totiž povede hospodářská krize v mnoha částech světa k politickým nepokojům.

Avšak Čína často investuje do politicky kontroverzních zemí, zejména v Africe. Číně nevadí špinavá politika jejích obchodních partnerů. Má jednoduchou formuli: nabídne za to, co kupuje, vysoké ceny a obrovské infrastrukturní investice za dlouholeté koncese na klíčové přírodní zdroje. Čínské peníze přinášejí do třetího světa hypermoderní infrastrukturu, nemocnice, přístavy, silnice a železnice. Čína však obchoduje i s velmi kontroverzními africkými zeměmi, r. 2008 se například stala terčem ostré kritiky za prodej zbraní válkou zničenému Súdánu a za to, že se odmítá podílet na pokusech vyřešit humanitární krizi v Darfuru.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 1.10. 2010