Vyrobili protiíránský virus Izraelci?

1. 10. 2010

Elitní izraelská vojenská jednotka, odpovědná za vedení války v kybernetickém prostoru, je obviňována, že vytvořila virus, který ochromil počítačové systémy v Íránu a zastavil práci v nejnovější íránské jaderné elektrárně.

Počítačoví odborníci objevili ve kódu viru odkaz na bibli, což naznačuje, že virus zřejmě vznikl v Izraeli. Kód obsahuje slovo "myrtus", což je latinský výraz pro myrtu. Hebrejské slovo pro myrtu, Hadassah, bylo rodným jménem Ester, židovské královny Persie.

V bibli vypráví Kniha Ester o tom, jak královna zabránila útoku na židovské obyvatelstvo Persie a pak přesvědčila svého manžela, aby zahájil útok dřív, než začne útok na židy.

Izrael často vyhrožuje, že preventivně vojensky zaútočí na íránské vojenské instalace, aby nemohl Írán ohrožovat existenci Izraele.

Ralf Langner, německý výzkumník, tvrdí, že Jednotka 8200, čast rozvědky izraelské armády, zorganizoval útok počítačovým virem a nakazila jím software v jaderném reaktoru v Bushehru.

"Čtete-li bibli, dá se to uhodnout," tvrdí Langner.

Počítačoví vědci se snaží už dlouhé měsíce najít původce sofistikovaného viru Stuxnet, který na celém světě ochromuje průmyslové operační systémy, vyrobené německou firmou Siemens. 60 procenty útoků je postižen Írán.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 1.10. 2010