USA se omluvily, že na Guatemálcích prováděly experimenty se syfilis

2. 10. 2010

Spojené státy se v pátek omluvily, za "šokující a děsivé" experimenty, které v Guatemale prováděli američtí lékaři. Ti tam ve čtyřicátých letech dvacátého století záměrně nakazili stovky vězňů, vojáků a duševně nemocných osob chorobou syfilis.

Cílem experimentů bylo vyzkoušet penicilín, který byl tehdy novým lékem. Výzkumníci hledali prostitutky se syfilis, které měly záměrně nakazit pohlavním stykem nemocí syfilis stovky mužů. Jiní muži byli nakaženi syfilis prostřednictvím injekcí. Experimenty se prováděly v letech 1946-1948 a vedl je John Cutler, lékař amerického státního zdravotnictví, který se v šedesátých letech podílel na nechvalně známé studii syfilis v Alabamě.

Cutler si zvolil pro cíl svých experimentů Guatemalu, protože by mu nebylo dovoleno tyto experimenty provádět v USA. Celkem nechal nakazit syfilis 696 osob.

Nakažení muži pak dostávali penicilín, ale není jasné, zda byli vyléčeni a zda všichni z nich dostali dostatečnou léčbu.

Spojené státy se nyní slovy americké ministryně zahraničí Hilary Clintonové a ministryně zdravotnictví Kathleen Sebeliusové Guatemale omluvily:

"I když došlo k těmto událostem před více než 64 lety, jsme šokováni, že se takový hanebný výzkum mohl konat pod záminkou veřejného zdraví. Hluboce litujeme, že k tomu došlo, a omlouváme se všem jednotlivým osobám, které byly postiženy takovými děsivými výzkumnými metodami. Chování, k němž došlo během provádění tohoto výzkumu, nezosobňuje hodnoty Spojených států ani naši podporu lidské důstojnosti a velký respekt pro lid Guatemaly."

Guatelama uvedla, že bude studovat, zda by bylo možné vzít tento případ k mezinárodnímu soudu. Guatemalští aktivisté požadovali, aby byly oběti odškodněny, avšak americký činitel se vyjádřil, že není jasné, zda bude k dispozici nějaké odškodné.

K podobnému případu došlo v šedesátých letech v měst Tuskegee v Alabamě, kdy zůstaly stovky Afro-američanů nevyléčeny, poté, co byli tito muži záměrně nakaženi syfilis.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 1.10. 2010