Pákistán po přeshraničním útoku přerušil zásobovací linie NATO

1. 10. 2010

Sto padesát kamionů NATO vezoucích zásoby pro jednotky v Afghánistánu bylo včera zastaveno v reakci na přeshraniční útok vrtulníku, který měl vést k zabití tří pákistánských vojáků. Pákistán tak zablokoval vitálně důležitou zásobovací linii vojsk USA a NATO.

Blokáda znamená výraznou eskalaci napětí mezi Pákistánem a Spojenými státy.

Trvalé zastavení pohybu zásobovacích vozidel by pro vztahy obou zemí představovalo masivní zátěž a ohrozilo by operace NATO v Afghánistánu. Ale i krátké zastavení připomíná, že Pákistán může hrát kartou, která by byla pro USA až příliš silná. Ministr vnitra Rehman Malik vyjádřil pochybnosti o tom, zda jsou obě země ještě spojenci, nebo spíše nepřáteli.

NATO tvrdí, že pákistánské obvinění ohledně leteckého útoku na kontrolní bod v oblasti Horního Kumránu vyšetřuje. Aliance již přinejmenším jednou připustila, že omylem zabila pákistánské vojáky nacházející se nedaleko hranice. Během víkendu letecké jednotky udeřily na cíle v Pákistánu celkem dvakrát, a to poté, co v září došlo k bezprecedentnímu nárůstu počtu útoků bezpilotními letouny. Útoky mezi Pákistánci vyvolaly protiamerické nálady.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 1.10. 2010