Chávez útočil na reportérku francouzské televize po pětatřicet minut

1. 10. 2010 / Fabiano Golgo

Reportérka španělského vysílání Radio France International (RFI) Andreína Flores se v pondělí zeptala na tiskové konferenci Hugo Cháveze na nedávné venezuelské všeobecné volby:

"Pane prezidente, hovořil jste o 5,4 milionech hlasů pro vaši Jednotnou socialistickou stranu venezeuly, zatímco opozice získala 5,3 milionů hlasů. Rozdíl mezi oběma čísly je méně než 100 000 hlasů.

A pak dodala bombu: "¿Cómo se explica que con una diferencia de unos 100 mil votos, la oposición haya logrado 37 diputados menos que el oficialismo?" ("Můžete vysvětlit, jak je možné, když jde o rozdíl jen o 100 000 hlasů, že získala opozice o 37 poslanců méně než vláda?")

Venezuelskému prezidentu se její otázka vůbec nelíbila a zahájil na reportérku verbální útok, který trval 35 minut.

Chávez se vyjádřil, že RFI lže, a posmíval se etice této francouzské stanice. Obvinil také reportérku, že nezná venezuelskou ústavu. Reportérka odpověděla, že zahraniční posluchači nemají povinnost znát venezuelskou ústavu a požadovala, aby odpověděl na otázku

Reportérka hovořila o tom, že televizní stanice, podporující Cháveze, se vydala do jejího domovského města a vyšetřovala tam její soukromý život, ptala se na její bývalé milence, kontrolovala její známky ve škole a hledala, jak by mohla v očích Venezuelanů pošpinit. V osmi nejlidnatějších federativních státech Venezuely (Anzoategui, Aragua, Bolivar, Carabobo, Lara, Miranda, Zulia a okrsek hlavního města), kde hlasovalo 11 136 996 lidí, bylo zvoleno 80 poslanců. V ostatních 16 státech, kde žije méně lidí, zvolilo 6 520 763 lidí 82 poslanců. Jinými slovy, venezuelský volební systém umožňuje, aby byly v parlamentě zastoupeny více státy s menším počtem obyvatel, ve venkovských oblastech s méně vzdělanými občany, kde má převahu vládnoucí koalice.

Zdroj: ZDE

Floresová řekla v rozhovoru pro jednu argentinskou rozhlasovou stanici, že před několika měsíci schválily strany, podporující prezidenta Chaveze, nový volební zákon, který změnil význam volebních okrsků a v těch státech, kde žije více obyvatelstva podporujícího opozici, začalo být obtížnější zvolit poslance.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 1.10. 2010