Slovenský telegraf aneb telegraficky ze Slovenska:

Spory v koalici, neonacista hrdinou seriálu, obavy z ohrožení zdravotní péče

24. 9. 2010

KD│ Slovenská vládní koalice se otřásá v základech: Rozděluje ji skandál kolem firmy Hayek Consulting, která navzdory zaštítění se jménem otce libertarianismu korupčnickými způsoby získávala státní zakázky. Dvě vládní strany, SaS a Most, odmítají odvolat své státní tajemníky, kteří jsou bývalými společníky firmy. KDH a SDKÚ se naopak snaží udržet zbytky image vlády 'nové politické kultury' a jsou zřejmě připraveny jít i do vážného střetu, informuje deník Pravda. Ukazuje se, že firma Hayek Consulting získala všechny státní zakázky v 'soutěži' s firmami, které s ní byly propojeny, upřesňuje Sme.

Představitel bratislavské neonacistické scény Rastislav Rogel se nedávno objevil v seriálu Panelák televize Joj, upozorňuje na serveru JeToTak.sk Juraj Sloboda. Televize na kritiku reagovala prohlášením, že neonacista nespáchal žádný trestný čin, a proto nebyl jako herec 'diskriminován'. "Rastislav Rogel je spevákom neonacistických kapiel Krátky Proces a Juden Mord. Kým Krátky Proces nahrával v deväťdesiatych rokoch v štúdiu Slovenského rozhlasu a texty konzultoval s právnikom tak, aby boli nepostihnuteľné, jeho nasledovník Juden Mord je už iná káva", upozorňuje Sloboda, který zastává názor, že podobné postavy by se ve veřejném prostoru objevovat rozhodně neměly.

Server Changenet zveřejnil petici adresovanou premiérce Radičové, která vyzývá k odmítnutí návrhu ministerstva zdravotnictví na změnu ve financování onkologické léčby. Podle autorů petice úsporná opatření a centralizace, které nebyly konzultovány s onkologickými odborníky, mohou způsobit, že by se finančně náročné léky dostávaly pouze k pacientům z velkých měst.

Utopia.sk přináší Vittekův překlad první části rozhovoru historičky Margot Badran s novinářkou Yoginder Sikand věnovaného zatím málo známému fenoménu islámského feminismu. Ten vznikl na konci 20. století a zdůvodňuje genderovou rovnost a spravedlnost koránem a dalšími náboženskými zdroji.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 24.9. 2010