Bývalý šéf listu Washington Post kritizoval "internetové parazity"

24. 9. 2010

Leonard Downie Jr., bývalý výkonný šéfredaktor amerického deníku Washington Post, kritizoval v přednášce na London City University internetové "agregátory", jako je server Huffington Post, že "kradou zpravodajství z celostátních i místních deníků".

Huffington Post založila r. 2005 komentátorka Arianna Huffington a letos její server počtem čtenářů předstihl New York Times. Downie charakterizoval ve své přednášce takovéto servery jako parazity. Kritizoval také novinářskou kulturu, která vede k "bulvárním útokům na soukromí". Zaútočil na média, která "dovolila, aby bylo zpravodajství prezentováno jako zábava a zábava jako zpravodajství".

Zdůraznil však také, že internet má schopnost dramaticky zlepšit novinářskou práci. "Nejlepší novinářská práce vzniká dnes - díky týmž silám změn, které rozložily starý pořádek - a je, dá se říci, lepší než kdy předtím."

"Novináři nyní mohou získávat na internetu daleko širší a hlubší informace. Mohou aktualizovat své zpravodajství na blozích a v sociálních médiích zcela průběžně. Jejich novinářská práce je obohacena a věcně kontrolována jejich čtenáři."

Downie dodal, že média však musejí najít nový způsob, jak financovat svou práci a musejí být připravena spolupracovat se soupeři, v tisku i na internetu, aby přežila.

Downie pochválil internetové servery, které založili bývalí novináři, členové veřejnosti či charitativní organizace, a které praktikují "novinářskou práci, nutící politiky se zodpovídat". Tím vyplnily mezeru, kterou za sebou zanechaly tradiční americké noviny, z nichž mnohé upadají a mají vážné finanční problémy.

"Americká novinářská práce je ve stavu hluboké proměny, kdy končí éra dominujících novin a vlivných televizních stanic a vzniká nová novinářská éra, v níž získávání zpravodajství i jeho zveřejňování je daleko roztříštěnější. Výzvou je proměnit tento bouřlivý moment transformace v prospěšnou rekonstrukci novinářské práce, aby z nynějšího úpadku dlouho dominujících médií vzniklo důvěryhodné, ověřitelné a nezávislé zpravodajství."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 24.9. 2010