Moroz působí hrozným dojmem

23. 7. 2010 / Boris Cvek

Na mně případ Moroz působí také hrozným dojmem. Všechno, co je o Morozovi známo, je důvodem pro to, aby nikdy na ministerstvu vnitra jako náměstek nepůsobil. Johnovo přesvědčení, že takový člověk prostě musí dostat prověrku na stupeň tajné, působí nepřesvědčivě a příliš angažovaně.

Zdá se, že John pochopil, že na řízení tak klíčového a složitého ministerstva nemá předpoklady, a upnul se k někomu, kdo se v branži pohybuje už léta a zároveň není přímo spojený s tou či onou gardou a může být Johnovi vděčný i věrný.

Vazba na byznys se u Věcí veřejných obecně řeší tím, že lidé se svých pozic v soukromých firmách vzdají a najednou to je, jako kdyby je nikdy neměli.

Myslím, že ani světec by nebyl schopen stát se ze dne na den tak nezávislým, jako jsou "politici" z Věcí veřejných.

Mou úvahu nad tím, že John nemá o vnitru páru a děsí se toho, jak své ministrování zvládne, podporuje Johnovo mlžení o Morozově náplni práce v roli náměstka.

John se tvářil, jako by se o koncepcích a strategiích ministerstva v boji s negativními společenskými jevy nesmělo mluvit.

Stačí však, aby si občan pustil snad kterékoli vydání pořadu Otázek V. Moravce, v němž byli František Bublan a Ivan Langer, a může se přesvědčit o tom, jak podrobně se o práci ministerstva dá hovořit právě na úrovni koncepcí a strategií, a to zcela veřejně.

John ovšem zjevně nemá, o čem byl mluvil. Možná se mu dralo v zoufalství a fascinací Morozem na jazyk něco takového: ale už se mne, proboha, neptejte, vždyť ministerstvo bude řídit Moroz a až ho něco napadne, já vám to tu zopakuji!

On Pecina, který s vnitrem taky nikdy neměl nic společného, si Moroze vzal za poradce možná z téhož důvodu. U Peciny to však bylo v zásadě přijatelné vzhledem k provizornosti jeho mandátu.

Jinak naprosto souhlasím s tím, že kariéra pana Moroze je závratná. Zajímalo by mne, zda v tom skutečně nehrálo roli rodinné napojení na StB. To, že Morozův otec žije v zahraničí a se synem se nestýká, jak řekl John, vůbec neznamená, že Moroz neměl a nemá přístup k síti jeho známostí a kontaktů z dob minulých.

Nemohu odolat dojmu, že by to Moroz v jiném oboru lidské činnosti, např. jako zdravotník nebo učitel, měl mnohem těžší, než to měl v oboru bezpečnosti, který do roku 1989 i dlouho po něm (a nejspíše až dodnes) měla pod palcem StB či její bývalí příslušníci.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 23.7. 2010