Deset způsobů, jak vám Facebook může zničit život

22. 7. 2010

Facebook tento týden registruje svého pětisetmilióntého člena. Jde o milník, významný a současně i bezvýznamný: Ano, je to připomínka toho, jak velkým se tento sociálněmediální gigant stal, ale opravdu si to musíme připomínat? Že je Facebook součástí každodenního života mnoha Američanů je jasné. Ale jak tyto životy ovlivňuje je ještě třeba prozkoumat. Víme, že může být dobrý pro vaše zdraví, a že může učinit vše jednodušším, od networkingu až po sdílení fotografií. Ale je tu také potenciálně zlověstná strana, i když odhlédneme od nejasné otázky ochrany soukromí. Tady je deset způsobů, jak může Facebook udělat více škody než užitku, napsala pro Newsweek Kate Dailey.

1. Sejdete se se svými biologickými rodiči. To může být i dobrá zpráva, ale ne vždy. Vezměte Prince Sagalu, která na Facebook objevila své biologické děti - ty, jak tvrdí, byli uneseny před více než deseti lety jejím exmanželem. Máma a děti jsou nyní opět v kontaktu. Je tu jediný problém: Děti vyrůstaly s otcem a nechtějí mít nic společného s rodičem, který je nyní má v opatrování. A existuje ještě mnohem děsivější příběh, v němž byla Aimee Sword odsouzena na devět až třicet let vězení za pohlavní zneužívání nedávno patnáctiletého biologického syna, kterého vypátrala přes Facebook.

2. Budete vypátráni svými věřiteli. Věřitelé používají Facebook ke sledování pohybu dlužníků a udržení přehledu o jejich případných aktivech, která by mohla být zabavena kvůli pokrytí těchto dluhů. Zpočátku mohou věřitelé používat Facebook při rozhodování o tom, zda jste vhodným kandidátem pro poskytnutí úvěru. Ale pokud byste dlužili věřiteli peníze, může vás společnost prostřednictvím monitoringu příspěvků sledovat a objevit vaše aktiva.

3. Pojišťovna vám může upřít nároky. Vzpomínáte si na ženu, která byla příjemcem zaměstnanecké náhrady kvůli depresi, ale "provalila" se facebookovými obrázky, na nichž se usmívala? Její pojistné plnění byly přerušeno, pojišťovna tvrdí, že fotografie ukázala připravenost vrátit se do práce. To znepokojuje právníky zabývající se benefity pro zdravotně postižené. Mnozí nyní varují před přílišnou otevřeností.

4. Váš expartner může během rozvodového řízení využít síť proti vám. Facebook je mezi rozvodovými advokáty populárním nástrojem, pročesávají stránky manželů svých klientů kvůli důkazům zanedbávání, nevěry, nebo podvodu. (Jedna studie naznačuje, že na Facebook dojde při každé páté žádosti o rozvod.) Mashable informuje, že ženě byly odebrány děti poté, co její bývalý dokázal, že tráví čas sklízením plodin v síťové hře Farmville, místo aby se jim věnovala, zatímco rozvodoví právníci poskytli řadu rozhovorů vychvalujících zásluhy stránky coby způsobu, jak veřejně prát špinavé prádlo.

5. Můžete upadnout do deprese. Výzkumníci ze Stony Brook University v New Yorku zjistili, že dospívající dívky, kteří tráví většinu času diskutováním o svých životech s přáteli, měly větší pravděpodobnost výskytu deprese. Zdá se, že strávíte-li příliš mnoho času drby o vašich problémech, budete se budete cítit hůř, a ne lépe. Výzkumníci nestudovali výslovně Facebook, ale uvedli, že sociální sítě jako ona usnadňují lidem neustálý kontakt s přáteli a udržování nezdravých diskusí.

6. Facebook vás může stát místo. Britský výzkum mezi zaměstnavateli zjistil, že polovina dotázaných odmítla uchazeče, jakmile na něj na Facebook vyšlo na povrch něco nechutného. (Příklady zahrnují opilství, fotografie z nezákonné činnosti a špatnou gramatiku.) V USA 20% zaměstnavatelů připouští zkoumání facebookových stránek potenciálních uchazečů, 9% tvrdí, že s tím brzy začne.

7. Můžete se odhalit před rodinou. Dokonce i když jste na Facebook diskrétní, vaši prostořecí přátelé takoví být nemusejí a mohou psát na zeď komentáře, které vaše tajemství prozradí. Ale jsou tu i další zákeřná odhalení: Studenti MIT navrhli algoritmus, který úspěšně označil homosexuální uživatele na základě analýzy toho, kolik z jejich přátel byli gayové.

8. Můžete usnadnit vašemu stalkerovi nebo zneužívajícímu partnerovi sledování vašich pohybů. Buďme upřímní: V případě, že by neexistovala Facebook, by si zneuživatelé našli pro svou zlobu jiný průchod. Ale Facebook těmto lidem usnadnila udržování přehledu o svých obětech a reakci na jejich pohyby, a to i poté, co se oběť pokusila zpřetrhat vazby. V jednom obzvláště smutném případě žena, která změnila na Facebook status na "single", byla zabita manželem, od nějž odešla. Poté, co uviděl její status, vloupal se k ní domů a několikrát ji bodnul.

9. Můžete být žalován pro urážku na cti. Existuje již několik případů žaloby pro urážku na cti kvůli obsahu umístěnému na Facebook. V Británii, kde lze urážku na cti dokázat snáze než v USA, podnikatel získal 22 000 liber, když bývalý spolužák vytvořil falešný profil plný urážlivých informací. Pokud jde o Spojené státy, místní hudební skupina v Ohiu žalovala facebookovou "nenávistnou skupinu" a odtahová služba v Michiganu žalovala studenta, který vytvořil stránku tvrdící, že společnost odtahuje legálně zaparkovaná auta. (Firma říká, že tato tvrzení jsou nepravdivá.) Zatím se zdá, že zákon stojí na straně těch, kdo informace zveřejňují. Nicméně neustále je to sporné.

10. Vaše děti by se mohly stát terčem predátorů. Poté, co byla v Anglii dospívající dívka zavražděna sexuálním násilníkem, který na Facebook vystupoval jako teenager, bylo na britskou verzi stránky přidáno "tísňové tlačítko", které umožňuje dospívajícím, aby hlásili jakoukoli nežádoucí pozornost - včetně kyberšikany - přímo příslušným orgánům. Ale tlačítko ještě není v USA ani na jiných mezinárodních verzích Facebook, a zůstává nejasné, zda ho provozovatel plánuje přidat.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 22.7. 2010