A zas ta válka o koleje...

23. 7. 2010 / Pavel Pečínka

Ne, žádný strach, titulek článku nezavede čtenáře na film o Bělorusku z let 1941--43, kdy tam wehrmacht a partyzáni bojovali o železnice. Zůstaneme pěkně v Brně. I zde už léta zuří válka o koleje. Městem ale neotřásají výbuchy náloží pod projíždějícími vagony, ale právní kličky, smyčky a léčky obou znepřátelených stran. Úterní přestřelku odstartovalo podle zelené koalice úmyslně na prázdniny načasované zveřejnění územního rozhodnutí o stavbě. Ať už sympatizujeme s jakoukoliv stranou sporu či je nám to úplně šuma fuk, nezaškodí všimnout si, jakou palebnou silou disponují soupeři.

Přátelé nového železničního uzlu, to jsou teď už, s výjimkou váhavých zelených a několika končících zlatuškovců, všechny strany na brněnské radnici i s jejich propagačními možnostmi, řada mocných firem, PR kanceláře, radniční listy, ale hlavně -- v době hospodářské krize vidina evropských peněz a z nich plynoucí, dnes pochopitelně vítaná, představa pracovních míst. Koalice Nádraží v centru má k dispozici svůj web, tiskové zprávy a některé právní kroky, jak proces přezkoumávat. Ano, v tom se podobá těm otrhaným běloruským partyzánům.

Jenže ti nakonec vyhráli. S vlivnou spojeneckou Stranou zelených, kdyby ji její vedení nerozpustilo v modrém moři, mohla koalice Nádraží v centru možná vyhrát taky...

Vyšlo v Brněnském deníku Rovnost

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 23.7. 2010