Funkce státu v Čechách

23. 7. 2010 / Petr Wagner

Většina správných odpovědí je ve formulaci otázky. Proč se propadá tunel Blanka? Proto, že se neměl stavět. Ovšem odpověď, proč se staví v malém hlavním městě světový stavební unikát, když město nemá světovou stavební banalitu, jako je obchvat, je trochu složitější...

Odpověď na otázku, proč se demontuje sociální stát a proč jeho koncept je houfně opouštěn a vede k zpochybnění stran hájících jeho koncepci chce také správně formulovat otázku.

Snad by se mělo začít úvahou, proč státy jsou a proč být mají i nadále. Jedině pak má smysl hledat jejich formy a obsahy.

Pojďme o věci uvažovat zcela prostě. Stát bych měl mít na to (a nemálo ho platím), aby zajišťoval věci, které si já zajistit neumím nebo nechci dělat. Neumím vybudovat systém školství, neudělám dálnici, nesmím zastřelit zloděje, nezrealizuji si v garáži aortokoronární bypass, nenajmu si vojáky pro Afghánistán nezařídím, abych neumřel hlady pokud dostanu infarkt nebo se dožiji důchodu. V tom nebude spor.

Spor začne ve chvíli, kdy se realizace těchto a mnoha dalších funkcí za které si stát platím, začne zkoumat. Zcela funkční systémy se rozbily - školství, postgraduální vzdělávání, po poli se často jede lépe než po D1, ve zdravotnictví funguje těžce přídělový systém, zloději si kradou zcela vesele a pokud náhodou se ozvu, že auto u benzínky je moje a chtěl bych se prát, hrozí mi kriminál.

K čemu je tedy dnešní český stát? V porevolučním období se vžil termín tunelování, učeně vyvádění aktiv. V první vlně, kdy šlo o existující majetek, to zafungovalo skvěle. Stát tuto věc ve prospěch několika na úkor takřka všech podpořil, zaštítil legislativou, či "zhasnutím".

I dnes to funguje skvěle. Na rozdělení již nejsou majetky, ale peníze.

Ano. Zdravotnictví, důchody, pojištění no zkrátka odvody či přímo daně zkrátka peníze většiny potažmo rozpočet. To je ta pirátská kořist kdy se ještě dělit dá a dělí. Jak se praví to se nám to žije, když nám lidi platí.

Ano. Český stát je neobyčejně dokonalý a stále se zdokonaluje v tom, jak slouží několika málo lidem a obírá většinu. Vytváří si na tyto účely mechanismy legislativní, represivní i manipulativní a stále je vylepšuje. Pod tou či onou standartou.

Proto je nezodpověditelná otázka: kde udělali soudruzi chybu? Stát se odcizil zcela svému účelu - prospívat všem a bohatství rozdělovat přiměřeně všem. V dnešní podobě to v Čechách nedělá. A je jedno jestli se premiér jmenuje Petr nebo Jidáš. Reformovat jakoukoliv stranu má smysl jen a pouze tehdy, pokud to co má ovládnout, má nějaký smysl pro většinu. Nejlépe demokratickou....

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 23.7. 2010