Kolumbie dala Venezuele třicetidenní ultimátum

23. 7. 2010

Kolumbie ve čtvrtek na zasedání Organizace amerických států (OAS) obvinila Venezuelu z podpory a napomáhání terorismu a celé řady dalších nepřátelských činů nebo zločinů, vyzvala k "mezinárodnímu zásahu" a dala jí třicetidenní ultimátum. Venezuelský prezident Hugo Chavez v reakci na tyto kroky nařídil přerušit veškeré styky s Kolumbií a vyhlásil nejvyšší bojovou pohotovost pohraničním jednotkám. Kolumbie je v regionu klíčovou zemí, skrze kterou se uplatňuje vliv Washingtonu, a vloni odsouhlasila zřízení sedmi vojenských základen USA na svém území.

Kolumbie tvrdí, že Venezuela poskytuje pomoc příslušníkům kolumbijských guerillových organizací FARC a ELN, které bojují proti vládě v šedesát let trvající občanské válce. Kolumbijský velvyslanec při OAS Luis Alfonso Hoyos včera ve dvouhodinovém vystoupení ve Washingtonu prohlásil, že na venezuelském území se nachází několik výcvikových táborů. Údajné důkazy, kterými své tvrzení podpořil, pocházejí zejména ze zdrojů údajně záskaných během kolumbijské invaze do Ekvádoru v březnu 2008, a venezuelská strana je odmítá jako neprůkazné. Ještě letos v březnu i šéf US Southern Command (SOUTHCOM) generál Douglas Fraser v senátním výboru pro ozbrojené síly prohlásil, že neexistují důkazy o přímé vazbě venezuelské vlády na kolumbijskou guerillu.

Venezuela obvinila Kolumbii z neschopnosti vyřešit své vnitřní konflikty, které negativně ovlivňují sousední země (ve Venezuele žijí zhruba 4 miliony uprchlíků z Kolumbie) a Hoyosovo vystoupení hodnotí jako pretext k "preemptivní" válce.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 23.7. 2010