Soud OSN: Vyhlášení nezávislosti Kosova bylo legální

23. 7. 2010

Když Kosovo v únoru 2008 jednostranně vyhlásilo nezávislost na Srbsku, neporušilo tím mezinárodní právo, konstatoval ve čtvrtek Mezinárodní soudní dvůr v rozhodnutí, které může mít dalekosáhlé důsledky pro separatistická hnutí po celém světě a také pro zastavené rozhovory Srbska o vstupu do EU.

Dlouho očekávané rozhodnutí bylo přijato poté, co si Srbsko stěžovalo u OSN. Zřejmě nyní Kosovo uzná více států. Dosud ho uznalo 69 zemí, ale na to, aby mohla být země přijata do OSN, musí být uznána více než 100 zeměmi světa.

Předseda soudu Hisashi Owada při oznámení verdiktu v Haagu uvedl, že mezinárodní právo neobsahuje "žádné zákazy vyhlášení nezávislosti". Rozhodnutí mezinárodního soudního dvora však není právně závazné.

Před vyhlášením rozsudku zdůraznil americký viceprezident Joe Biden, že Spojené státy od uznání nezávislosti Kosova neustoupí.

Rozhodnutí mezinárodního soudního dvora bude mít rozsáhlé důsledky na širší mezinárodní scéně. Podpoří požadavek nezávislosti pro Severní Kypr, Somaliland, Náhorní Karabach, Jižní Osetii, Abcházii a Transnistrii. Zajímavé bude také, jak budou reagovat baskičtí separatiské ve Španělsku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 23.7. 2010