Chci sdělit ČSSD: Nelze jen pasivně čekat

22. 7. 2010 / Boris Cvek

Článek Stanislava Křečka "Vláda bez naděje" jasně ukazuje, podle mého názoru, proč sociální demokracie podle současného průzkumu veřejného mínění ztrácí oproti TOP09, která by mohla být dnes vítězem voleb. ČSSD totiž pouze pasivně čeká na to, že pravicová vláda dožene lidi do chudoby, naštve je - a lidé začnou volit levici.

An English version of this article is in CLICK HERE

Křeček se dokonce dovolává Sarkozyho výroku, v němž se zračí hluboká nedůvěra francouzských elit k anglosaskému vidění trhu. Možná by se mohl Křeček více inspirovat u šetřícího a škrtajícího socialistického premiéra Španělska Zapatera, nebo naopak hledat pozitivní vzory prolidové politiky v současné pravicové maďarské koalici, jež chce po tvrdém kurzu dřívější socialistické vlády více rozdávat.

Otázkou však zůstává, jak kreativně a efektivně chce sociální demokracie v Česku měnit fungování naší společnosti k lepšímu a má-li pro to nějaké vize (a lidi!), které může nabídnout.

Je zřejmé, že během vládnutí jasně většinového pravicového kabinetu premiéra Nečase k úvahám nad alternativami bude dost příležitostí, pouhé čekání však na lidovou vzpouru proti pravici se nemusí vyplatit.

Po Paroubkově poplatkovo-radarovém populismu by pasivita byla krokem ještě více zpátky a nikoli dopředu (i přesvědčení, kteří bývali přesvědčováni Paroubkem, mohou své přesvědčení pod vlivem pasivity a drmolení úctyhodných starců o nástupu všeobecné bídy ztratit).

Pro elitu současné ČSSD existuje tedy úkol zásadní odpovědnosti: udělat českou levici vskutku aktivní, inteligentní, vynalézavou a pokrokovou. Pod slovem "pokrok" si však v žádném případě nepředstavuji prošedivělé muže vracející se pro poučení k císaři pánu.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 22.7. 2010