Polsko odmítlo Jaroslawa Kaczynského

21. 6. 2010

Podle průzkumů u východu z volebních místností, které provedly různé polské televizní stanice, se Jaroslawu Kaczynskému nepodařilo nahradit svého zemřelého bratra ve funkci polského prezidenta. Nad Kaczynským prý získal převahu 5 až 12 procent Bronislaw Komorowski z vládnoucí strany Občanské platformy. Bude se však konat druhé kolo prezidentských voleb dne 4. července, protože Komorowski nedostal 50 procent hlasů, aby zvítězil rovnou. Ostatních osm kandidátů odstoupí a očekává se, že Komorowski bude mít prospěch z hlasů levice, která byla silnější, než se očekávalo.

Komorowski je mluvčí polského parlamentu a je to stoupenec premiéra Donalda Tuska. Od letecké katastrofy ve Smolensku zastává Komorowski funkci prozatímního prezidenta. Vlna celonárodních sympatií po smrti prezidenta Lecha Kaczynského ve Smolensku vedla Jaroslawa Kaczynského k pokusu nahradit při prezidentských volbách svého zemřelého bratra. Jaroslaw Kaczynski byl v letech 2005-7 polským premiérem za pravicovou stranu zákona a spravedlnosti. Jeho vláda však byla chaotická a vyvolávala konflikty doma i v zahraničí.

Funkce polského prezidenta je především ceremoniální, ale prezident může vetovat zákony, což zemřelý Lech Kaczynsky dělal ve snaze omezovat Tuska a Jaroslaw Kaczynski doufal, že v tom bude pokračovat

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 21.6. 2010