Británie se bouří proti rozpočtovým škrtům

21. 6. 2010

Na navrhované rozpočtové škrty útočí v Británii odboroví předáci i čelní podnikatelé. Ministr financí však varuje, že bez drastických škrtů "je Británie na cestě ke zkáze".

Vlna odporu proti navrhovaným nouzovým škrtům britské vlády ve výši 85 miliard liber se vzedme v pondělí. Čelní britští podnikatelé, charitativní organizace hájící zájmy dětí a odbory zastupující zájmy šesti milionů zaměstnanců protestují proti plánovaným škrtům. Tolerance veřejnosti vůči nové britské vládě zjevně skončila, míní deník Guardian.

Koalice charitativních organizací a odborů bude v pondělí apelovat na britského premiéra Davida Camerona a na jeho liberálnědemokratického náměstka Nicka Clegga, aby splnili předvolební přísliby a snížili deficit, "aniž by zaútočili na férovost". Tyto organizace jsou znepokojeny, že plánované vládní škrty poškodí těžce chudé lidi.

110 podnikatelů poslalo ministru financí otevřený dopis, v němž odsoudilo "jednostranné zvýšení kapitálové daně, která bude znamenat, že talent i daňové příjmy od nynějška poplynou do jiných zemí".

Brendan Barber, generální tajemník Kongresu britských odborových svazů, konstatoval: "Přístup ministra financí je založen na sérii mýtů. Hlubokých, bezprostředních škrtů není zapotřebí. Ty jen vyvolají novou recesi, zejména poté, co podobný fetišismus přijala většina Evropy."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 21.6. 2010