Nemůžeme přizpůsobovat skutečnost tomu, co dělají pražské politicko-mediální kruhy

1. 6. 2010 / Jan Čulík

Karel Dolejší píše:

Dobrý a odvážný novinář neopakuje dvacet let mainstreamovými médii notoricky omílaná a politickými místy extrémně protěžovaná témata, aby současně soustavně přehlížel ta, která jsou vládní moci právě z duše nepohodlná a o nichž se proto v médiích produkovaných opatrnými majiteli obligátních pražských hypoték vůbec nepíše. A Češi se dnes nepřímo podílejí na svinstvech v Kolumbii, nikoliv na Kubě. Právě a jedině na tom by aktuálně mohli a měli něco změnit. Právě na tom by mohl Golgo prokázat svou odvahu, kterou se honosí. Namísto toho však zcela vyjímá některá témata z příslušné perspektivy, jednoduše se podbízí mediálnímu mainstreamu opakováním dávno etablovaného tématu opozice na Kubě - opozice, která sehrává v plánech Američanů centrální roli, pokud jde o jejich starostlivě připravované plány na změnu režimu. Někteří mí přátelé z českých nevládních organizací byli již před několika lety zcela vážně osloveni lidmi z okruhu Člověka v tísni s dotazem, zda by nejeli v rámci amerického projektu připravovat Kubánce na barevnou revoluci. Je mi nekonečně jedno, zda zrovna o tomhle plánu Golgo od svých přátel z této organizace ví; každopádně se však díky své servilitě vůči v Čechách zavedeným mediálním klišé, která je v naprosto očividném rozporu s jeho jinak obvyklou rebelskou stylizací, chová tak, že tomuto plánu nahrává.

To, že organizace jako Člověk v tísni či pražské mediální kruhy zneužívají útlaku na Kubě k prosazování své politické agendy je sice politováníhodné, ale seriozní novinář tomu nemůže přizpůsobovat to, jak píše. Znamená to, že nebudeme psát o útlaku lidí na Kubě, protože to někdo v Praze zneužívá ke svým politickým cílům? Obávám se, že na Kubě vězněným disidentům je asi dost jedno, co si v Praze myslí Člověk v tísni. Kdybychom přizpůsobovali to, jak píšeme, manipulaci pražských politicko-mediálních kruhů, nijak bychom se od nich neodlišovali.

Je nepřípustné hodnotit realitu podle ideologického mustru.

Samozřejmě je správné kritizovat pražskou mediálně-politickou manipulaci, ale není možno tomu přizpůsobovat, jak vidíme vnější svět.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 1.6. 2010