Srbská vláda potvrdila existenci hromadného hrobu osob zavražděných Miloševičovým režimem

11. 5. 2010

Srbská vláda v pondělí potvrdila, že byl objeven hromadný hrob, obsahující 250 mrtvol etnických Albánců, které vyvraždili v Kosovu příslušníci Miloševičova srbského režimu.

Srbský prokurátor pro válečné zločiny Vladimir Vukčevič uvedl, že hrob byl objeven ve vesnici Rudnica, několik kilometrů od severní hranice Kosova. Mrtvoly byly pohřbeny pod budovou a pod parkovištěm.

Dejan Anastasijevič, investigativní novinář ze srbského týdeníku Vreme, konstatoval, že pozemek vlastnila státní stavební firma, která na něm začala stavět r. 1999, nedlouho po kosovské válce.

"Mělo to okamžitě vyvolat podezření," řekl Anastasijevič. "Rudnica je velmi zapadlé místo. Kdo by tam chtěl stavět budovu pro firemní kanceláře?"

Srbské úřady uvedly, že exhumace začnou co nejdříve, ve spolupráci s organizaci Eulex, misí Evropské unie, jejímž cílem je posilovat spravedlnost a zákonnost v Kosovu.

Rudnica je šestý hromadný hrob v Srbsku, který obsahuje oběti Miloševičova masakrování účastníků separatistického povstání etnických Albánců, k němuž došlo v letech 1998 a 1999. Odhaduje se, že došlo k vyvraždění asi 10 000 osob. Vedlo to k intervenci NATO a k vyhlášení kosovské nezávislosti r. 2008. Tu uznal Západ, nikoliv však Srbsko a Rusko.

Srbské jednotky hromadně masakrovaly obyvatele albánských vesnic v letech 1998 a 1999 a pohřbívaly většinu obětí nedaleko míst, kde byly povražděny. Avšak když začalo být jasné, že NATO provede invazi, Miloševičova vláda nařídila, aby byly mrtvoly obětí vykopány a pohřbeny v Srbsku a v Srby ovládané Bosně.

Odstranění mrtrvol vedlo některé komentátory k pochybnostem, zda jsou svědectví etnických Albánců o masovém vraždění, které prováděla srbská armáda, pravdivé.

Anastasijevič uvedl, že srbský "sanitační program", v jehož rámci bylu převezeny tisíce mrtvol, provedla zvláštní srbská protiteroristická jednotka, SAJ. Téměř tisíc mrtvol bylo nalezeno nedaleko základny SAJ v Batajnici, nedaleko Bělehradu. V Rudnici byl nyní nalezen druhý největší hromadný hrob po Batajnici.

Podrobnosti v angličtině ZDE, komentář ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 11.5. 2010