Protiraketová obrana zůstává překážkou dalších škrtů v arzenálech jaderných zbraní

9. 4. 2010

Barack obama a Dmitrij Medveděv podepsali v Praze novou smlouvu o snížení počtu strategických zbraní (START). Snížili asi o třetinu počet jaderných zbraní dlouhého dosahu, které mají jejich země rozmístěny, píše Julian Borger v deníku Guardian.

Je zjevné, že zůstávají podstatné neshody - zejména ohledně protiraketové obrany - které by mohly zablokovat pokrok ohledně dalšího snižování počtu jaderných zbraní.

Obamův projev po podpisu byl vstřícnější. Obama uvedl, že jde o "teprve první krok na dlouhé cestě", že "se připraví jeviště pro další škrty" v jaderných arzenálech obou zemí.

Medveděvův projev byl prozaičtější. Zdůraznil, jak obtížné bylo dojít k dohodě (smlouva byla podepsána s asi čtyřměsíčním zpožděním). Medveděv zdůraznil, že ještě před dvěma měsíci se podepsání smlouvy zdálo "nemožné". Zmínil se tím o tom, že se rozhovory téměř rozložily v důsledku amerických plánů pro protiraketovou obranu ve východní Evropě.

Medveděv uvedl, že smlouva "udržuje rovnováhu zájmů" mezi oběma zeměmi, ale dodal, že bude funkční jen potud, pokud nedojde k žádným "kvantitativním nebo kvalitativním" zlepšením systémů protibalistických střel.

Ruský prezident dal najevo, že Obama dává přednost Obamovu systému obrany proti raketám krátkého doletu, který nahradil Bushovu protiraketovou obranu. Avšak Obamův systém bude postupně modernizován. Roku 2020 budou jeho součástí střely, které budou teoreticky schopny zlikvidovat mezikontinentální balistické rakety. To je pro Moskvu nepřijatelné, ta se obává, že by to mohlo ohrozit odstrašující potenciál Ruska.

Právě podepsaná smlouva vyprší v době, kdy budou nové zbraně rozmístěny, ale Rusko by mohlo svůj podpis pod ní START zrušit, pokud vývoj protiraketových systémů bude v Americe pokračovat. Otázka protiraketové obrany je také vážnou překážkou následné dohody o kontrole zbrojení. Obama i Medveděv však zdůraznili, že by se ten problém dal vyřešit prostřednictvím dialogu.

Oba vedoucí představitelé také uvedli, že smlouvu musí nyní ratifikovat Duma a americký Senát. Medveděv zdůraznil, že Rusko bude požadovat synchroničnost - tedy že Duma počká, až dohodu ratifikuje Senát, než ji ratifikuje sama.

Obama vyjádřil názor, že americký Senát dohodu schválí. Zdůraznil, že "naštěstí existuje ohledně kontroly zbrojení dlouhá tradice, že ji podporují obě americké politické strany".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 9.4. 2010