Změna v americké jaderné strategii

7. 4. 2010

Obamova vláda oznámila podstatnou změnu v americké jaderné strategii. V jejím rámci vyloučila možnost prvního užití jaderných zbraní proti útokům biologickými či chemickými zbraněmi či velkým množstvím konvenčních sil.

Dvaasedmdesátstránkiový dokument Nuclear Posture Review (Přehodnocení jaderného postoje), který byl zveřejněn po roční práci, zosobňuje jednu z největších změn amerického strategického uvažování od ukončení studené války a mění politiku, kterou zavedla Bushova vláda. K změnám patří například příslib nevyvíjet žádné nové jaderné zbraně, což vláda prosadila navzdory odporu Pentagonu.

Navzdory snížení počtu scénářů, kdy by Amerika použila jaderné zbraně, v programu zůstávají klíčové mezery, které Spojeným státům umožňují i nadále jaderný útok proti zemím, jako je Írán či Severní Korea.

Organizace, které usilují o likvidaci či o omezení jaderných zbraní novou strategii většinou přijaly, i když vyjádřily zklamání, že strategie nezašla tak daleko, jak by si bývaly přály. Aktivisté v USA si přejí, aby Spojené státy daly najevo, že zaútočí jadernými zbraněmi pouze proti jadernému útoku na USA či na jejich spojence.

Dokument Nuclear Posture Review už nevidí jako hlavní zdroj nebezpečí Rusko či Čínu, uznává, že hlavní hrozba jaderných zbraní nyní pochází od šíření jaderných zbraní či od nějaké teroristické organizace. Podle nové strategie jsou rozsáhlé arzenály jaderných zbraní nyní zbytečné.

Nový dokument se netýká možného jaderného útoku proti Íránu či Severní Koreji, protože Spojené státy je považují za země, které nedodržují podmínky dohody o nešíření jaderných zbraní.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 7.4. 2010