Šéf britské rozvědky:

"Nepřátelé Británie se snaží destabilizovat britské výzvědné služby"

12. 2. 2010

Generální ředitel MI5 Jonathan Evans se energicky postavil v deníku Daily Telegraph (britská rozvědka vždycky vystupuje na veřejnost prostřednictvím tohoto listu) na obranu svých špionů. Popřel, že by MI5 tajila svou účast na mučení obviněných. To bylo obsahem verdiktu, který v minulých dnech vydali vysocí britští soudci.

Evans tvrdí, že není pravda, jak konstatoval soudce lord Neuberger, druhý nejvyšší soudce v Británii, že v MI5 existuje "kultura potlačování informací". Situace je prý přesně opačná.

Evans varuje, že nynější kontroverzi ohledně "údajného porušování lidských práv britskou rozvědkou" zneužijí "naši nepřátelé" jako "propagandu, aby ochromili naši vůli a schopnost se jim postavit." Paralela s reakcemi činitelů někdejších komunistických režimů ve východní EVropě na jakoukoliv kritiku je překvapující.

Nynější skandál ohledně MI5 vznikl ve středu, kdy britský odvolací soud nařídil, aby byl zveřejněn dokument o sedmi odstavcích, z něhož vyplývá, že britská rozvědka MI5 věděla, že Binyam Mohamed, bývalý vězeň v Guantánamo, byl mučen CIA. Britský ministr zahraničí David Miliband se snažil zabránit zveřejnění tohoto dokumentu.

Nejostřejší kritika rozvědky MI5 je obsažena v nezveřejněné přípravné verzi rozsudku soudu, která byla prozrazena médiím. V této verzi rozsudku píše lord Neuberger, že britská rozvědka nerespektuje lidská práva, neodmítá mučení a lhala parlamentu o tom, co ví.

Šéf britské rozvědky MI5 Jonathan Evans nekritizuje explicitně britské soudnictví, avšak naznačuje, že "extremisté zneužívají soudů, aby útočili na MI5".

"Naši nepřátelé používají všech zbraní proti nám. To znamená nejen bomby, kulky a letadla, ale i propagandu," píše Evans.

Britská vláda zastává podle listu Daily Telegraph názor, že právníci hájící lidská práva a islámští aktivisté napomáhají, jako užiteční idioti, kauze islámského extremismu.

Evans, který je šéfem MI5 od roku 2007, přiznal, že britská rozvědka odhalila americké mučení vězňů velmi pomalu. Ale dodává: "My v britských výzvědných organizacích nemučíme vězně ani se na mučení nepodílíme ani nevyzýváme jiné, aby vězně mučili."

Evans také varoval, že zveřejnění informací o americkém mučení vězňů může vést k tomu, že CIA se nebude s MI5 dělit o své informace.

Scotland Yard konzultoval britskou prokuraturu, zda by měl být trestně stíhán pracovník rozvědku MI5, který vyslýchal mučeného Binyama Mohammeda v Pákistánu. Vyšetřování případu tohoto pracovníka rozvědky je v pokročilém stadiu a britská policie vyslýchá i jiného pracovníka MI5 kvůli mučení.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 12.2. 2010