Polští rybáři jedou do Bruselu protestovat proti švédskému filmu

10. 2. 2010

KD│ Do Bruselu se chystá delegace Svazu polských rybářů. Rybáře rozčílil film švédských ekologických aktivistů. "Byli jsme představeni jako banda pijanů, kteří plení zásoby tresky na Baltu," stěžují si. Hodlají proti tomuto "černému PR" protestovat u evropského komisaře pro rybolov, informuje v Gazetě Wyborczej Maciej Sandecki.

Film "For Cod's Sake!" (Přibližně "Pro živou tresku!", přičemž jde o variaci na zvolání "For God's sake!", tedy "Pro živého Boha!" - KD) byl prezentován 28. ledna v Bruselu. Natočila ho švédská organizace Baltic 2020, a jeho premiéru v Evropském parlamentu uvedla poslankyně švédských Zelených Isabella Lovin. Přítomna byla i nova unijní komisařka pro rybolov Marie Damanaki z Řecka.

Podle polských europoslanců je film krajně tendenční, zobrazuje polské rybáře jako ty, kdo se věnují nelegálnímu lovu tresky a v nemírné míře konzumují alkohol, přičemž jeden z nich nakonec v opilosti zmrzne. Příběh je údajně kontrastován s atraktivní švédskou blondýnkou vybavenou laptopem, která usiluje o záchranu tresky před vyhubením. Polský velvyslanec v Bruselu Gróbarczyk podal protest u předsedajícího EP Jerzyho Buzka, komisařky Damanaki a levicových polských europoslanců, kteří prý nesou za projekci zodpovědnost.

Rybáři film, který byl krátce dostupný na internetu, ale pak zmizel, považují za skandální a propagandistický. Proto začátkem března pojedou do Bruselu a budou usilovat o setkání s eurokomisařkou i s tvůrci.

Celý článek v polštině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 10.2. 2010