Stiglitz Britům: Žádné škrty, utrácejte

11. 2. 2010

KD│ Jeden z nejvlivnějších světových ekonomů, laureát Nobelovy ceny Joseph Stiglitz, vyzval britského premiéra Gordona Browna, aby se zbavil "fiskálního fetišismu". Podle bývalého šéfa Světové banky a poradce Billa Clintona je nyní důležitější udržet nebo ještě navýšit výdaje z fiskálního stimulu než uspokojit finanční trhy předčasnými škrty ve vládních výdajích, informoval ekonomický redaktor listu The Independent Sean O'Grady.

Stiglitz pro Independent prohlásil, že finanční trhy se chovají "šíleně" a nemělo se jim ustupovat - protože i kdyby byl realizován plán ministra financí Davida Camerona na symbolické škrty ve vládních výdajích ještě letos, nezaručí to důvěru finančních trhů. Upozornil, že reputace ratingových agentur po krizi, při níž zcela selhaly, je tak jako tak nízká, takže podle něj nemají co vyhrožovat snížením ratingu Velké Británie. "Fiskální fetišismus je opravdu nebezpečný", prohlásil ekonom, podle nějž je mnohem důležitější nezadusit v zárodku velmi slabé oživení britské ekonomiky než ohlížet se na výhrůžky finančníků.

Pokud by finanční trhy odmítaly nakupovat britské vládní dluhopisy nebo obligace, což se prý podle Camerona může brzy stát, může je místo toho nakupovat Bank of England, tvrdí Stiglitz; dělala to už dříve, v rámci nedávno přerušeného programu kvantitativního odlehčení, který odstranil z trhu obligace v ceně zhruba 200 miliard liber.

Stiglitz tak vstoupil do stále kritičtější debaty o Cameronově ekonomické politice, která má za cíl přesvědčit premiéra Gordona Browna, že stávající politika labouristů má podporu předních světových ekonomů.

Dle Stiglitze by měl Brown připravit plány pro případ, že se oživení ukáže být ještě slabším, než jak se jeví v tuto chvíli, a bude třeba ekonomiku ještě více podpořit. Je prý možné, že dosavadní slabý růst se rozplyne, a na vládní politice pak bude záležet, zda opět dojde k poklesu či stagnaci. Pokud by vláda výdaje omezila předčasně, může dokonce ekonomiku uvrhnout do druhého kola recese.

Stiglitz je přesvědčen, že by evropské vlády měly mnohem více podpořit Řecko a další ekonomiky, které jsou nyní "vystaveny útoku", aby pomohly obnovit důvěru v úsilí o obnovení stability a aby zamezily šíření finanční krize.

Cameron navrhuje, aby vláda okamžitě seškrtala výdaje ve výši zhruba jedné miliardy liber (celkový deficit činí kolem 175 miliard liber); to prý pomůže přesvědčit trhy, že budoucí konzervativní vláda bude schopna kontrolovat veřejné výdaje. Naproti tomu Stiglitz zdůrazňuje trvající rizika ohrožující oživení. Britská ekonomika se z recese vzpamatovává ze všech vyspělých ekonomik nejpomaleji a nejslaběji, a je proto třeba počítat také s největším rizikem opětného sklouznutí do recese.

Stiglitz, který v neděli večeřel s Brownem a Cameronem, označil Obamův plán na regulaci bankovního sektoru za nedostatečný. Stejně tak osmisetmiliardový stimul sestávající z daňových škrtů a veřejných výdajů podle něj nevzal dostatečně v úvahu pokles výdajů jednotlivých států Unie, který tak anuloval větší část federální iniciativy. Naopak postup britské vlády je podle něj mnohem lepší než americký stimul.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 11.2. 2010