Britská tajná služba v krizi

Vysoký britský soudce: "MI5 je úhybná, nečestná a podílí se na mučení"

11. 2. 2010

Britská tajná služba MI5 čelí vážné krizi poté, co jeden z nejvyšších britských soudců vydal verdit, že rozvědka nerespektovala lidská práva, záměrně lhala parlamentu a měla "kulturu potlačování informací" která zpochybnila vládní ujišťování o tom, že se chová přijatelně.

Vysoký britský soudce Lord Neuberger připravil tento verdikt krátce předtím, než britský ministr zahraničí David Miliband prohrál svou dlouhou právní válku, v jejímž rámci se snažil potlačit dokument, skládající se ze sedmi odstavců, z něhož vyplývá, že pracovníci rozvědky MI5 se podíleli na špatném zacházení s někdejším vězněm z Guantánama Binyamem Mohamedem, který má v Británii povolení k pobytu.

Tak vážná byla Neubergerova kritika, že čelný vládní právník Jonathan Sumption tajně napsal soudcům jménem vlády, aby svou kritiku znovu uvážili, než verdikt zveřejní.

Soudci souhlasili, avšak Sumptionův dopis, který cituje původní Neubergerův verdikt, zveřejnili právníci Binyama Mohameda a list Guardian. Argumentovali, že vládní právník požadoval od soudce změnu rozsudku, aniž byli o tom včas informováni právníci Binyama Mohameda. To, jak zdůraznily ve středu večer britské televizní Channel Four News, je protizákonné.

Suption varoval soudce, že původní verdikt znamená, že soud kritizuje MI5 za to, že

  • Nerespektuje lidská práva
  • Neodsoudila účast na násilných výslechových metodách
  • Záměrně lhala poslancům Dolní i Horní sněmovny, zasedajícím ve výzvědně bezpečnostním výboru.

Konečné rozhodnutí vysokého britského soudu donutilo britské ministerstvo zahraničí zveřejnit shrnutí o sedmi odstavcích, týkající se 42 utajovaných dokumentů CIA, které dostala MI5 před tím, než pracovník MI5, Svědek B, odcestoval do Pákistánu, kde Mohameda vyslýchal. Z dokumentů vyplývá, že MI5 věděl, že Mohamed je trvale podrobován spánkové deprivaci, že je mu vyhrožováno, že bude deportován do jiných zemí k mučení a že byl podrobován výslechům, které mu způsobily "podstatný duševní stres a utrpení". Pokud by se takovéto techniky užívaly v Británii, bylo by to porušením slibů britské vlády o tom, jak se v Británii vyslýchá, které učinila r. 1972.

Tři britští soudci se odvolali na nedávný případ u amerického soudu, kde tamější soudkyně potvrdila, že Mohamedovo obvinění, že byl mučen, je pravdivé. To potvrzuje i Mohamedovo konstatování, že "britské úřady se podílely na špatném zacházení a mučení, jemuž byl podroben, když ho zadržovaly americké úřady."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 11.2. 2010