POZNÁMKA NA OKRAJ:

Moře by němělo být největším smetištěm světa, neboli Jak zabránit dalšímu znečištění světa pod vodou

12. 2. 2010 / Uwe Ladwig

Existují krásné filmy o podvodním světě a o životě zvířat v něm žijících. Hodně z nich ale bohužel neukazuje ohrožení tohoto světa odpadky z pobřežních měst a lodí. Zdá se, že ochrana moří je zatím neřešitelným problémem, ačkoli existuje přinejmenším jedno opatření, které může dost zmírnit znečištění této pro lidstvo tak důležité části světa.

Mořští živočichové nejen často dobře vypadají, ale řada z nich taky dobře chutná a jsou z toho důvodu důležitou součástí lidské výživy. Odpady z přímořských měst a lodí jsou ale velkým nebezpečím nejen pro tato zvířata, ale prostřednictvím potravního řetězce také pro lidi, kteří jsou zvyklí je jíst. Už od roku 1973 existuje v rámci OSN smlouva o ochraně oceánu, ale bohužel jen se zanedbatelným a nedostačujícím výsledkem.

Odborníci se prý ptají, jak by mohli přimět námořní dopravu k tomu, aby odpady z ní nekončily ve vodě, ale u firem specializovaných na jejich likvidaci. A není toho málo, protože na průměrné kontejnerové lodi vyprodukují denně kolem 100 kilogramů.

Podle informace Spiegelu Online si německá spolková vláda myslí, že aby se v námořní dopravě něco změnilo, měl by být odvoz odpadu zajišťován zdarma. Myslím si, že pouze tohle opatření moc nepomůže. Jiné -- ale možná také dodatečné -- jednoduché opatření by mohlo být mnohem slibnější. Po příjezdu do přístavu by při neodevzdání příslušného množství odpadu odpovídajícího velikosti a typu lodě mělo být pokutováno nejen rejdařství, ale osobně také kapitán lodě. Kvůli ochraně moře by měli politikové v rámci OSN rychle zavést lepší a fungující systém, a to nejen pokud jde o námořní dopravu. Patrně k radosti milovníků jídla -- nebo by Vám bylo jedno, co se se světem pod mořskou hladinou stane?

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 12.2. 2010