KLÁRA VESELÁ SAMKOVÁ

Má se advokátka pro klienta dopouštět mediálních manipulací?

11. 2. 2010 / Štěpán Kotrba

Kauza, kdy byla údajně šikanována spolužákem dcera komunistického poslance Dolejše pro politickou příslušnost svého otce, která se objevila 9.2., dostala ve středu 10.2. zajímavý obrat. Advokátka Klára Veselá Samková se pustila s pověřením svého klienta - studenta Klasického gymnázia Modřany Lukáše Poláška, do intenzivní medializace případu. Zprávu o tom, "jak to vidí obviněný", dostali od advokátky všichni novináři z jejího předlouhého seznamu.

Tiskové prohlášení Lukáše Poláška a jeho právní zástupkyně JUDr. Kláry Veselé Samkové, Ph.D. k údajné politické šikaně, které měla být vystavena dcera komunistického poslance Jiřího Dolejše

Dne 9. února 2010 vyšla na informačním serveru novinky.cz zpráva, dle které měla být dcera komunistického poslance a dosavadního místopředsedy KSČM vystavena šikaně pro politickou příslušnost svého otce. Následně některá média přišla ze zprávou, že Vendula Dolejšová byla dokonce fyzicky napadena.

Z podněcování k politické nesnášenlivosti, jejímž následkem mělo být napadení V. Dolejšové, byl školou obviněn její spolužák z Klasického gymnázia Modřany, Lukáš Polášek. Jelikož ještě v pátek 5. února Lukášovi hrozilo okamžité vyloučení ze školy, ujala se jeho obhajoby advokátka Klára Veselá Samková.

Šetřením bylo zjištěno, že "propagace antikomunismu", spáchaná panem Lukášem Poláškem spočívala v tom, že dotyčný nalepil samolepky s protikomunistickým obsahem na vnitřní strany dveří kabinek chlapeckých záchodků.

Uvedené samolepky byly sice staženy z nacionalistických portálů, ale jejich motivy se také objevují na stránkách www.dekomunizace.cz, s jejichž obsahem se ztotožnili (sic)významné české osobnosti, včetně nedávno zesnulého Ivana Medka.

Celý tak zvaný útok na V. Dolejšovou spočíval v tom, že jedna z jejích spolužaček jí jednu ze samolepek přilepila na záda. Na tomto místě L. Polášek uvádí, že V. Dolejšová není v třídním kolektivu oblíbená, a to zejména z důvodů, že se vůči třídnímu kolektivu i jejím jednotlivcům opakovaně dopustila jednání, které její spolužáci hodnotili jako "podraz". Protože třída je spíše pravicově politicky orientovaná, je pravda, že na adresu jmenované padla -- a to již i v dávnější minulosti minulého školního roku -- slova, že V. Dolejšová je "podrazák" po komunistickém otci apod. V. Dolejšové spolužáci také vyčítali, že nevěnuje dostatečnou pozornost osobní hygieně, což opět přivedlo spolužáky k úvahám o paralelách kdo, co a proč smrdí.

Výše popsaná jednání a "slovní útoky" bylo to jediné, čeho se Lukáš Polášek a s ním i někteří další spolužáci z třídy, kterou navštěvuje i V. Dolejšová, dopustili.L. Polášek naprosto popírá, že by na Vendulu jakýmkoliv způsobem on sám nebo kdokoliv jiný útočil. Pokud se domů vrátila s boulí na hlavě, rozhodně to nebylo výsledkem napadení nikým ze spolužáků.

Přes to, že k žádným jiným než výše popsaným "útokům" nedošlo, Lukáš Polášek byl na páteční pedagogické radě Klasického Gymnázia Modřany shledán natolik provinivším se, že jeho vyloučení ze studia se jevilo být prakticky hotovou záležitostí. Spolu s ním mělo být za "verbální útoky" kázeňsky postiženo několik dalších spolužáků.

Po dnešním jednání právní zástupkyně Lukáše Poláška s vedením školy se jeví pravděpodobným, že dojde k přehodnocení situace pedagogickým sborem i vedením školy. Pokud by škola chtěla trvat na potrestání tzv. viníků, bude Lukáš Polášek prostřednictvím své právní zástupkyně trvat na podrobném vyšetření celé záležitosti a s ohledem na její politický manipulativní obsah též na úplném zveřejnění případu. Vzhledem k tomu, že případ byl provázen medializací ze strany poslance Dolejše, je L. Polášek odhodlán se bránit proti nařčení ze šikany a politicky motivovaným útokům proti V. Dolejšové též veřejnou formou.

K osobě L. Poláška (18) je zapotřebí ještě uvést, že se jedná o studenta, který doposud studoval s vyznamenáním nebo s výborným prospěchem. Nikdy nebyl členem ani sympatizantem žádného politického hnutí ani strany, i když nezakrývá svoje konzervativní politické postoje. Pochází ze skromných poměrů a žije se svou matkou, nevlastním otcem a třemi sourozenci. Aby si mohl dovolit studovat na soukromém gymnáziu (nyní je v sextě, tedy v 2. ročníku čtyřletého gymnázia), musí si dosti perně přivydělávat takřka každodenními brigádami. Jeho původně proponované vyloučení ze školy by mělo pro jeho budoucnost fatální důsledky.

JUDr. Klára Veselá Samková, Ph.D.
Advokátka v plné moci Lukáše Poláška

Lukáš Polášek

Tento email se všemi přílohami a obsaženými informacemi je důvěrný a určen výhradně a jen adresátovi/adresátům. Pokud jste jej obdrželi nedopatřením a nebyl vám určen, zašlete jej prosím zpět odesílateli a vymažte jej. Neautorizované zveřejnění, použití, šíření nebo prozrazení této celé zprávy či její části je přísně zakázáno.

Poslední odstavec je nejsúsměvnější... To, že tuto kauzu rozšířila advokátka jednostranně do médií tak, že hlavní část její tiskové zprávy vyšla jako článek v iDnes, podepsaná Barborou Němcovou (specializuje se kupodivu nikoliv na šikanu, ale na zdravotnictví) a část vyšla i na portálu Novinky, je selhání editorů, kteří ani v jednom případě neupozornili na fakt, že informace nebyla získána žurnalistickou prací, ale byla doručena redaktorům jako tisková zpráva. Navíc... původní zpráva Novinek z 9. 2. 2010 ani rozhovor s Jiřím Dolejšem neobsahovaly jméno nezletilé dcery ani jméno útočníka či název školy.

Způsob, který na obranu svého klienta použila advokátka, je dle mého osobního názoru ale za hranicí etických pravidel. Pravidly profesionální etiky ... jsou vázáni všichni advokáti zapsaní v seznamu advokátů České advokátní komory. Podle těchto pravidel má advokát poctivým, čestným a slušným chováním přispívat k důstojnosti a vážnosti advokátního stavu. Projevy advokáta v souvislosti s výkonem advokacie mají být věcné, střízlivé a nikoliv vědomě nepravdivé. Má respektovat zákonná práva ostatních účastníků řízení a chovat se k nim i k ostatním osobám zúčastněným na řízení tak, aby nebyla snižována jejich důstojnost ani důstojnost advokátního stavu. Advokát nesmí použít na újmu klienta ani ve svůj vlastní prospěch .... informací, které od klienta nebo o klientovi získal v souvislosti s poskytováním právní služby. Advokát má právo informovat veřejnost o poskytovaných službách za předpokladu, že jsou tyto informace přesné, nejsou klamavé a respektují povinnost mlčenlivosti a další základní hodnoty advokacie.

Tolik Etický kodex České advokátní komory.

Klára Veselá Samková má nejspíš se svým temperamentem problém - výroky, jichž se dopustila (i když je pod její prohlášení připodepsán její klient a ona sama přímo deklaruje, že "je v plné moci klienta") nejsou ani věcné, ani střízlivé. Autorka tiskového prohlášení neuvádí, kdo prováděl jí popisované šetření a jakým způsobem. Její výroky nejsou ověřené (a některé ani ověřitelné). Výrok, týkající se školy, je zjevným nátlakem na rozhodovací proces ještě před tím, než tento proces proběhl. Vyhrožovat lze. Ale jen do určité míry... Vytvořit nebo rozmnožit a zveřejnit (nalepit na veřejně přístupné místo, nebo dokonce na záda nějaké osoby) výzvu "smrt komunistům" není jen nevhodným chováním a školou kritizovaným podněcováním k politické nesnášenlivosti (bez ohledu jaký národem milovaný pošetilec se podobných aktivit zastává, propaguje je nebo je podporuje), ale splňuje znaky trestného činu. Stejného trestného činu, jehož skutková postava by byla naplněna cedulí s nápisem "smrt cikánům" nalepené na záda nezletilé dcery Kláry Veselé Samkové, po kterém by následovala spolužácká šikana. Jestli, kdo, co a proč někomu smrdí, by nemělo být argumentem advokáta, omlouvajícím čin klienta, když už to je důvodem šikany pro puberťáka. Jestli byl útok slovní nebo fyzický, na trestnosti šikany a hrozbě smrtí od mladého vykonavatele antikomunistické nenávisti nic nemění. Jestli to paní advokátce nedochází, její názory se za poslední dobu drasticky změnily.... Braní si do huby noblesního Ivana Medka také není na místě a k advokátské střízlivosti a věcnosti má daleko. Ten, ačkoliv celým svým životem protestoval proti komunistům, se nikdy neztotožnil s názorem "Smrt komunistům". I "sametová" revoluce se nesla pod etickým imperativem hesla "Nejsme jako oni".

Dolejš sám se obětí fyzického útoku stal. Kvůli svému politickému názoru ho útočníci zkopali tak, že málem přišel o oko. Některá slova mají tu moc se proměnit v činy, je-li pro ně společenský souhlas. Mediálním rozviřováním kauzy "vlastním jménem" ještě před výrokem pedagogického sboru školy se advokátka Klára Veselá Samková dostala na dost tenký led etického kodexu advokacie. Má na to právo? Vzhledem k povinnosti ochraňovat svého klienta nejspíše ano. Činí tak vhodným, přiměřeným a advokáta důstojným způsobem? Nevím. Spíše ne. Větší zdrženlivost a střízlivější a fakty nepolemizující hodnocení činnosti klienta by advokátovi slušelo více - zválště v době před rozhodnutím orgánu školy, která je jako jediná oprávněna vynést výrok o svém studentovi. Přemýšlím o tom, že jediným způsobem, jak to zjistit, je (jako osoba oslovená její tiskovou zprávou, čili tímto legitimovaná k zaujetí stanoviska) podat na Kláru Veselou Samkovou stížnost pro neetické chování jako podnět kárné komisi České advokátní komory v souladu s vyhláškou Ministerstva spravedlnosti č. 244/1996 Sb. ve znění vyhlášky č. 246/1999 Sb. a vyhlášky č. 265/2009 Sb.

Mediální obhajoba totiž není činnost, profesně přináležící advokátovi.

Novinky: Na Dolejšovu dceru ve škole útočí kvůli jejímu otci ZDE

Video: Poslanec Dolejš: Dcera se stala terčem politicky zabarvené šikany ZDE
Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 11.2. 2010