Ukrajina se obává politické nestability

10. 2. 2010

KD│ Ukrajinská premiérka Tymošenková, která včera zpochybnila férovost nedělních prezidentských voleb, v nichž ji nevelkým rozdílem porazil Viktor Janukovyč, chystá další kroky. Podle zpravodaje BBC v Kyjevě Richarda Galpina protsety následovaly navzdory tomu, že Ústřední volební komise ani mezinárodní pozorovatelé nezjistili žádné závažné nedostatky. Spolustraníci Tymošenkové však hodlají napadnout u soudů správnost sčítání hlasů ve více jak tisícovce volebních místností z celkového počtu třiceti tisíc.

Příznivci Tymošenkové tvrdí, že počet zfalšovaných hlasů je větší než přibližně 900 000 hlasů, které měly podle oficiálních výsledků zajistit poměrně těsné vítězství Janukovyče.

Pokojné předání moci se tak jeví být stále méně pravděpodobným. Před sídlem Ústřední volební komise v Kyjevě se shromažďují příznivci Janukovyčovy Strany regionů přijíždějící z venkova rozhodnutí bránit výsledek voleb "až do konce". Zdá se, že pokud by se Tymošenková obrátila na soudy, protistrana je připravena vyjít do ulic a protestovat.

Někteří analytici se obávají, že legální kroky jsou pouze částí plánu premiérky, jak reagovat na volební výsledek. Existuje možnost, že by se příznivci obou rivalů mohli střetnout v ulicích.

Celý článek v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 10.2. 2010