Britská zbrojovka BAE zaplatí 300 milionů liber pokuty za úplatky, rozdávané i v České republice

6. 2. 2010

Dohoda "je zradou na občanech Tanzánie, Jihoafrické republiky, České republiky a Rumunska. Tyto země mají právo znát pravdu o korupci v jejich zemích, kterou tam šíří britské a jiné firmy".

Obří britská zbrojovka BAE v pátek souhlasila, že zaplatí téměř 300 milionů liber pokuty, a přiznala, že se dopouštěla korupce. Přiznala, že vedla falešné účetnictví a že vydávala nepravdivá prohlášení.Toto přiznání učinila zároveň britskému státnímu Úřadu pro vyšetřování závažných podvodů a americkému ministerstvu spravedlnosti.

BAE přiznává, že ve snaze získat zbrojní kontrakty rozdávala úplatky státním úředníkům v Saúdské Arábii, v České republice a jinde ve střední Evropě. Zbrojovka BAE mimochodem prodala drahý vojenský radar ožebračené Tanzánii. Šlo o kontrakt, o němž se tehdější britská ministryně pro mezinárodní rozvoj vyjádřila, že "smrdí korupcí", kontrakt však premiér Tony Blair prosadil v kabinetě.

Vyšetřování korupce u firmy BAE Systems v roce 2006 zastavil Tony Blair na nátlak Saúdské Arábie, která pohrozila, že bude-li vyšetřování porkračovat, Saúdská Arábie přestane s Británií spolupracovat v bezpečnostních záležitostech.

Protikorupční aktivisté reagovali hněvivě na skutečnost, že nikdo ze zbrojovky BAE Systems nebude za korupci postaven před soud. Sue Hawley z organizace Cornerhouse a Andrew Feinstein, bývalý jihoafrický poslanec, zdůraznili, že je tato "dohoda" úřadů s BAE Systems velmi rozhněvala. Dohoda podle nich "je zradou na občanech Tanzánie, Jihoafrické republiky, České republiky a Rumunska. Tyto země mají právo znát pravdu o korupci v jejich zemích, kterou tam šíří britské a jiné firmy. Toto signalizuje, že velké společnosti mají právo vykoupit se z trestných činů penězi."

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 5.2. 2010