Klikni a rozhodneš

5. 2. 2010

Ivan David ve svém článku pustil do malé strany "Věci Veřejné". To by jistě bylo v pořádku, vždyť v zájmu žádné současné parlamentní strany není "pustit" mezi sebe další subjekt. Také vyjádření, že strana VV je více populistická než kterákoliv parlamentní strana bych já osobně považoval minimálně za velice úsměvné, zejména když si pustím předvolební vystoupení obou předsedů těch stran největších, píše Jan Neuman.

Nicméně bych rád reagoval na pokus o zesměšnění zajímavého projektu přímé vnitrostranické demokracie.

Před nějakým časem se totiž na BL diskutoval jakýsi obdobný projekt, kde by pomocí internetu voliči přímo rozhodovali o dění v politické straně. Stranu VV sleduji již delší dobu a právě projekt "klikni a rozhodni" mně přijde jako velice zajímavé a průkopnické řešení a to nejen z důvodu, že IT a Internetové komunikace jsou mojí profesí. Jejich řešení je v podstatě to, co tady na BL mnoho čtenářů požadovalo. Tedy odstranění neprůhledného systému stranických výborů, odstranění možné korupce či klientelismu při sestavování kandidátek a volení do vedoucích funkcí. Zatímco jiní o tom jen hovořili a případně snili o tom, jak by to fungovalo, systém "klikni a rozhodni" je první projekt elektronických voleb a přímé demokracie na české politické scéně, ať se to líbí či nelíbí. Nevím, jaké mají VV technické řešení, jak je vyřešena bezpečnost, ale z jejich stanov je zřejmé, že hlasování je pro členy závazné a přímo se volí nejen předseda ale i volební lídři apod.

Doufám, že to je první politická vlaštovka a že se elektronická přímá demokracie více rozšíří a to hlavně i do řízení státu. Chápu, že se to klasickým stranám nebude líbit. Elektronické hlasování totiž výrazně omezí moc funkcionářů a výrazně omezí zákulisní kšeftíky. Není totiž díky současné technologii žádný důvod, aby občané nerozhodovali přímo a to všude tam, kde to je možné. Technická řešení existují, přístup na internet má již skoro každý, a pokud ne doma, stačí zařídit na každém obecním úřadě volně přístupný kiosek (připojení již obce mají).

Systém zastupitelské demokracie vznikl v době, kdy přímé rozhodování o věcech veřejných bylo nemožné anebo nákladné, dnes je už díky moderním komunikačním a šifrovacím technologiím tento klasický systém o nás rozhodujících zastupitelů zastaralý. Jediné co je třeba, je upravit rozsah toho, o čem je možno přímo hlasovat a co zůstane v pravomoci zastupitelů-politiků. Určitě by nebylo dobré nechat hlasovat třeba o výši daní či o trestu smrti, není ale žádný důvod, proč by se občané nemohli elektronicky vyjadřovat třeba k osobám starostů, šéfů policie, důležitým zahraničním otázkám apod. Například problémy komunální politiky jsou v podstatě téměř kompletně vhodné pro přímou demokracii.

Proč by občané večer před spaním nemohli "kliknout a rozhodnout" o tom, jestli se opraví chodník či mateřská školka anebo, kdo bude předsedou finančního výboru? Jsou snad občané považovaní politiky za hlupáky dobří tak k manipulaci jednou za 4-5 let? Elektronické volby obdobného charakteru již fungují v několika státech Evropy, například v pobaltských zemích je díky elektronické volbě účast voličů dlouhodobě nad 90% hranicí. Přímá demokracie všude tam, kde funguje, se ukazuje i se všemi problémy jako nejlepší řešení a elektronické komunikace ji jen rozšíří.

Chápu ale zděšení velkých stran či současných stranických tajemníků, jejich moc by se totiž rozplynula. Desetitisíce voličů klikajících na internetu se totiž nedá ovlivnit tak jednoduše jako stranický kabinet zalezlý v zšeřelé zasedačce. Úplně také vidím tu hrůzu v očích manažerů populistických stran z toho, že statisíce zejména mladých, vzdělaných a internetem informovaných lidí, kteří v současnosti k volbám nechodí, by večer mezi hraním PlayStation odvolilo - na ně totiž billboardy povětšinou nefungují. Jan Neuman

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 5.2. 2010