Šestnáctiletá dívka v Turecku byla pohřbena zaživa za to, že mluvila s chlapci

5. 2. 2010

Turecká policie objevila mrtvolu šestnáctileté dívky, kterou její rodina pohřbila zaživa jako trest za to, že hovořila s chlapci. Dívka byla nalezena pohřbená vsedě, se svázanýma rukama v dvoumetrové díře v zemi v Kahtě v provincii Adiyaman na jihovýchodě Turecka. Otec a dědeček dívky byli zatčeni a budou souzeni. Matka dívky byla také zatčena, ale později byla propuštěna. Pitva zjistila, že dívka má velké množství hlíny v plících a v žaludku. Znamená to, že byla živá a při vědomí, když ji zasypávali. Z oficiálních tureckých údajů vyplývá, že je každoročně usmrceno "kvůli cti" v Turecku 200 žen. Je to polovina všech vražd v té zemi.

Podrobnosti v angličtině ZDE

K tomu dodává Darina Martykánová: K tomu dodává Darina Martykánová: Až 200 žen je zavražděno v Turecku svými rodinami v rámci vražd "na ochranu cti" (většinou zastřeleno, ubodáno či donuceno vypít jed), nikoli pohřbeno zaživa. Dochází k nim především v rámci kurdské komunity (na jihovýchodě Turecka, ale také mezi kurdskými přistěhovalci v Istanbulu a v Německu). V případě této dívky, Mediny Memi, k rozhodnutí ji zavraždit přispěl fakt, že dívka udala dědu na policii za to, že bil její matku.

Také stojí za zmínku, že v roce 2009 byl turecký trestní řád změněn ve smyslu, že zavádí povinný trest doživotního vězení nejen pro vraha "na ochranu cti" ale i pro členy rodiny, kteří se na rozhodnutí podíleli. Turecko je zemí, kde stát se zločiny "na ochranu cti" aktivně bojuje.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 5.2. 2010