Proč se lidi nedají dohromady? Dostali bychom přes držku

30. 12. 2009

Proč se lidi nedají dohromady?"

to je jednoduché, píše čtenář, který se nepodepsal. Protože pravidla moštárny (tý tzv. demogracie, woové!) jsou nastavena tak, že by jim to nebylo mnoho platné. Veškerá výkonná moc je delegována, vše ostatní je v exekutivní rovině kriminalizováno, nebo právně vytěsněno mimo zákon, mimo povolení. Svobodně můžeme všechno, což ve skutečnosti znamená "hrajte si jak chcete, ale nezlobte nás nahoře, nebo dostanete přes držku".

K tomu bordelu dobře poslouží i institucionalizovaní paraziti, jak jsou prodejná media, advokáti a všichni hi-society asociálové, co mají "vyjímku" která platí jen pro ně. Např, vysocí vojenští hodnostáři (generálové), bankéři, státní notáři (funkce na doživotí) bývalí prezidenti (renta na doživotí) , a ti-o-kterých-se-nemluví.

Až lidi "uvidí" smysluplné výsledky svého snažení, nebo až už nebudou mít co ztratit... dají se dohromady. Přejme si aby nedošlo k tomu druhému, protože to je vždy tragická katastrofa. Historie je dlážděná příklady.

Pozn. JČ: Zastávám názor, že vždy stojí za to se o to pokoušet. Výsledkem takové činnosti je zlepšení kvality života. Jenže problém je, že po pádu komunismu mnozí usoudili, že "teď je ta demokracie", "nejlepší možný systém", a tak už se nemusí nic dělat. Jenže ve věci svobody a kvality života musí být člověk aktivní vždycky.

Jenže v ČR vládne kromě roztříštěnosti a individualismu ještě široce sdílené přesvědčení, že "nemá cenu riskovat" a "nemá cenu cokoliv dělat". Pak na to lidi jako celek doplácejí, že?

A potom: Pamatujete si na ten známý jugoslávský vtip z druhé světové války? "Když jsme chytli gestapáka, zastřelili jsme ho," praví Jugoslávec. "My bychom to bývali udělali rádi taky, ale u nás se to nesmělo," praví Čech.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 30.12. 2009