Čína popravila duševné postiženého britského pašeráka drog

29. 12. 2009

A britská vláda zuří. Jenže: podívejme se na to realisticky: Británie nemá na velké globální hráče v jednadvacátém století ve věcech, v nichž o něco jde, naprosto žádný vliv, píše editor Channel Four News Alex Thompson v pondělím emailovém avizu na večerní zpravodajství jeho stanice. Thompson pokračuje: Jak se ukazuje při nynějším pokračujícím Chilcottově vyšetřování okolností ohledně invaze do Iráku, je šokující, že v týdnech před invazí neměli britští politikové ve Washingtonu absolutně žádný vliv - Američané je prostě neposlouchali.

Totéž se týká této nejnovější deprimující epizody ve vztahu k Číně, kdy britská vláda ve věci britského odsouzeného intervenovala v Pekingu sedmadvacetkrát. Nedosáhla naprosto ničeho. Měli bychom být překvapeni? píše novinář. Vůbec ne. Čínská vláda otevřeně lhala Mezinárodnímu olypijskému výboru, že prý zlepšují situaci v oblasti lidských práv, jen proto, aby mohla realizovat své (obdobně děsivé) olympijské hry. A po jejich ukončení? V oblasti lidských práv se nezlepšilo nic. A to v tomto případě Číně o něco šlo.

Britská vláda nyní v Londýně povolala na kobereček čínského velvyslance. Tedy, lidi - ten se britských diplomatů musel opravdu bát... poznamenává ironicky editor Channel Four News.

Deník Guardian cituje jednoho nejmenovaného britského odborníka, který poukazuje na to, že Čína údajně nechtěla podrobněji zkoumat, že popravený Brit byl "duševně chorý", protože "většina osob, popravovaných v Číně je duševně chorá a případ by tak odhalil špičku ledovce".

Pokud tomu tak je, je ovšem politováníhodné, že se o tom začne hovořit až tehdy, kdy čínské "boží mlýny" semelou občana západní země - rozsáhlé popravy místních lidí nikoho nevzrušují, že? (JČ)

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 29.12. 2009