Geert Wilders

ODS spolupracuje s extremistickými xenofoby

19. 11. 2009 / Štěpán Kotrba

Neuvěřitelná z hlediska parlamentní kultury je oficiální návštěva "předního holandského politika současnosti" Geerta Wilderse ◄ v českém Senátu. Jak o "předního politika" jej alespoň pojmenovala v pozvánce asistentka senátora Oberflazera (ODS), který ve spolupráci s pravicově xenofobním serverem EuRabia.cz Wilderse pozval. Za podněcování násilí a diskriminaci začala před časem Wilderse v Nizozemsku začala stíhat policie a jeho film Fitna (Rozvrat) vyvolal řadu demonstrací v muslimském světě. Věc je o to pikantnější, že senátor Oberfalzer předsedá senátnímu mediálnímu výboru, který chce - prozatím bezvýsledně - mít vliv i na posuzování činnosti médií veřejné služby - České televize a Českého rozhlasu - a na volbu jejich rad. Přepokládám, že vnucování xenofobní politiky ultrapravicové "Strany pro svobodu Nizozemí" se stalo politickým programem ODS, za kterou byl zvolen jak Oberfalzer, tak i Topolánek. Ten svou politickou kariéru na Jánském vršku započal setkáním s předsedkyní české pravicově extremistické Národní strany Petrou Edelmannovou. Právě Národní strana se chtěla nedávno přiživit na mediální popularitě Wildersova filmu a hodlala ho zveřejnit na svém webu. Server LiveLeak byl donucen video stáhnout se svého serveru.

V pondělí 30. listopadu 2009 od 13:30 hodin v Jednacím sále Senátu Parlamentu ČR má Wilders hovořit na téma "Svoboda slova a islamizace Evropy" a díky Oberfalerovi zde má současně promítat kontroverzní film Fitna. Wilders cestoval nedávno do Velké Británie na pozvání člena Sněmovny lordů Malcoma Poersona, avšak britské ministerstvo vnitra ho původně odmítlo vpustit na britské území z důvodu rizika pro národní bezpečnost. Wilders se však obrátil na britský soud, který mu zákaz vstupu na britské území zrušil, takže Wilders navštívil britský parlament a uspořádal tam tiskovou konferenci dne 16. října 2009. Podrobnosti v Britských listech jsou o tom ZDE. Žádná britská mainstreamová politická strana však neměla s touto návštěvou nic společného.

Geert Wilders je předsedou Strany pro svobodu v Holandsku (PVV), která má devět křesel v Parlamentu. V nedávných evropských volbách skončila jako druhá, když získala 17 procent hlasů a čtyři europoslanecká křesla. Čerstvé průzkumy jí navíc přisuzují zisk až 32 křesel v národním Parlamentu. Kdyby se nyní konaly volby, stal by se Geert Wilders nejspíše předsedou vlády.

Wilders se považuje za libertariána. Přestože z něj některá média činí extrémistu, především kvůli jeho vztahu k islámu, Wilders se distancuje od názorů politiků typu Le Pena či Haidera. Za svůj vzor považuje naopak Margaret Thatcherovou. Wilders v zahraniční politice silně podporuje Izrael. Je euroskeptik, požaduje omezení vlivu Evropské unie, vystupoval proti Lisabonské smlouvě a odmítá vstup Turecka do EU. Preferuje snížení daní a omezení státních regulací. Wildersova strana usiluje o zastavení imigrace do Nizozemí a chce zakázat výstavbu mešit v zemi.

Motivem, který pana senátora Jiřího Oberfalzera ve spolupráci s portálem Eurabia.cz rozhodl uspořádat vystoupení Gerta Wilderse v Senátu PČR, byla mimořádná událost, která se odehrála v pátek 13. února 2009. Geert Wilders přicestoval do Velké Británie na pozvání lorda Malcoma Poersona, aby Sněmovně lordů představil svůj snímek Fitna. Britská ministryně vnitra Jacqui Smithová však odepřela Wildersovi vstup do Spojeného království z důvodu údajného ohrožení národní bezpečnosti, což vedlo k diplomatické roztržce mezi oběma zeměmi. Postup ministryně byl napaden u soudu, který rozhodl v její neprospěch. Událost ukazuje na hlubokou krizi svobody slova v západní civilizaci.

Tak vidí svět společné tiskové prohlášení senátora ODS Jiřího Oberfalzera a šéfredaktora euRABIA.cz Edvarda Steinského, schválené "per rollam" většinou senátní komise a odeslané na hlavičkovém papíře Senátní komise pro sdělovací prostředky. Místopředsedkyně Senátu Gajdůšková se od této návštěvy distancovala a prohlásila, že se jí "v žádném případě neúčastní". Nizozemský krajně pravicový poslanec Geert Wilders holá natočit k filmu Fitna (Rozvrat) pokračování. V něm chce Wilders podle vlastních slov "ukázat, jaké následky má hromadné přistěhovalectví z muslimských států, které má v Nizozemsku dveře otevřené dokořán."

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 19.11. 2009