Chce-li být někdo škarohlíd a pomlouvač, jeho škoda

19. 11. 2009

Vážený pane šéfredaktore,

sledovala jsem dnes výměnu názorů mezi Vámi a panem zástupcem Šťastným, píše ředitelka školy Gymnázium a SPgŠ Liberec Zdeňka Kutinová:. Z celé situace je mi trochu smutno. Byla jsem (a jsem stále) potěšena iniciativou studentů, jak si připomenout listopadové dny roku 1939 a 1989. Jsem ráda, že mají o událostech patřičné znalosti a chtějí se k nim vyjádřit. Vyjádřili se spontánně, veřejně. To se nedá říci o anonymovi, který tak podrobně informoval pana Žáka. Z následného článku tohoto autora HIC RHODOS, hic salta je to zřejmé. Proč ho pan Žák nevyzval, aby vystoupil z anonymity? My bychom ho určitě neuráželi za jeho názor. To pan Žák ve zmíněném článku nepokrytě uráží nejen studenty a vyučující naší školy, ale v podstatě všechny, kteří si události roku 1989 nějakým způsobem oslavili.

Máte pravdu v tom, že v demokracii si každý může svůj názor sdělit. Ale ani v demokracii by se nemělo stát zvykem urážet ty, kteří mají názor jiný. A to pan Žák udělal a Vy to vydáváte za názor. Já s panem Žákem nesouhlasím a nemám potřebu ho urážet zpochybňováním toho, co dělal, dělá. Nakonec je jen o pár let mladší než já, podstatnou část svého života studentského a pracovního prožil v minulém režimu, může tedy porovnáva. Pokud chce vidět jen to špatné, uvidí.

Já jsem vděčná za změnu, která se udála. Jsem vděčná za to, že dnešní studenti mají možnosti studovat doma i v cizině, pohybovat se po celém světě, rozvíjet se a uplatňovat. Všeho v hojné míře využívají a já jim to moc přeju. Chce-li být někdo škarohlíd, pomlouvač, ať je, je to jeho škoda, protože nevidí to dobré. Ať se užírá, patří mu to.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 19.11. 2009