O svobodě projevu

23. 10. 2009

Velká Británie byla v posledních dnech obětí vážné kontroverze, protože BBC poskytla právo Nicku Griffinovi, předsedovi extremně pravicové British National Party vystoupit v silně sledovaném politickém diskusním pořadu Question Time (vzdáleně podobném Otázkám Václava Moravce). Britský ministr Peter Hain se pokusil Griffinově televiznímu vystoupení zabránit, avšak bezvýsledně.

Před příchodem Nicka Griffina do televize BBC v Londýně proti jeho účasti v pořadu Question Time demonstrovalo tisíc lidí. Griffin vstoupil do BBC zadním vchodem.

Při svém prvním vystoupení v pořadu Question Time Griffin zdůrazňoval, že "není nacista". Od samého začátku pořadu proti němu diváci pískali a Griffin byl obviněn, že šíří "jedovatou politiku" spoludiskutéry i diváky. Griffin se bránil, že je v médiích démonizován a opakovaně popíral tvrzení, která jsou mu připisována.

BBC hájila své rozhodnutí pozvat Griffina do tohoto diskusního pořadu s tím, že má povinnost být nestranná.

Diskutéři v pořadu kritizovali Griffina za to, že ve svém televizním předvolebním vysílání používá jeho strana záběry Winstona Churchilla a debatovali o tom, zda britská imigrační politika přispěla k popularitě Griffinovy strany.

Ministr vnitra Jack Straw zdůraznil, že to, co odlišuje BNP od ostatních britských stran je to, že ostatní strany mají "morální kompas", a dodal: "nacismus ho neměl a BNP ho taky nemá".

Griffin obvinil "politickou elitu", že podrobuje Británii "obrovskému multikulturnímu experimentu". Když hovořil o rodilých Britech, ostatní diskutéři ho kritizovali, že míní "bělochy". "Na barvě pleti nezáleží," řekl Griffin a dodal, že by se Jack Straw neodvážil jet na Nový Zéland a říct přislušníku maorského kmene, že není domorodec. "A my jsme všichni v Británii domorodci," dodal.

Premér Gordon Brown se vyjádřil, že je to věcí BBC, zda dá Griffinovi prostor. Dodal: "Musejí mít právy být slyšeni, a jejich názory musejí být zpochybněny. Veřejnost se sama musí rozhodnout o tom, co si myslí o BNP. Není právem BBC názory BNP cenzurovat a tvrdit, že nemohou být vysílány."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 23.10. 2009