POZNÁMKA NA OKRAJ:

Černožluté štěstí a strach před privatizací, neboli Jak sociálnědemokratická je paní Merkelová?

22. 10. 2009 / Uwe Ladwig

V těchto dnech jednají němečtí politikové mimo jiné o financování ošetřování nemocných a starých lidí. Najednou vzpomínají někteří lidé se strachem na Angelu Merkelovou z roku 2003. Otázkou je, zda černožluté štěstí voličů a politiků stran CDU, CSU a FDP skončí privatizací dosud státních a podle principu solidaridy společně financovaných sociálních služeb a tím zvýšenými náklady pro lidi s nízkými výdělky. O tom a o záhadné změně názorů nejvýznamnější německé političky něco v téhle poznámce...

Po vítězství v německých federálních volbách začali představitelé stran CDU, CSU a FDP vyjednávat o budoucí německé černožluté vládě. Hodně lidí se ptá, jestli se při tom Angela Merkelová projeví jako zástupce sociálnědemokratických myšlenek jako v době svého kancléřství za pomoci velké koalice s CDU, CSU a SPD, anebo zda bude jednat jako předsedkyně strany CDU z roku 2003, kdy požadovala novou tržní politiku, jejímž prostřednictvím tehdy chtěla změnit republiku ve spolupráci s liberálními politiky z FDP.

Že tehdy v roce 2003 zvítězila Merkelová ve volbách s programem, na který asi v době vlády s SPD jaksi zapomněla, to někteří němečtí voliči možná letos před volbami zapomněli. Teď ale, když jde o program přoíští vlády a o financování léčebné péče nemocných a ošetřování starých lidí, si najednou vzpomíná hodně lidí, že tehdy solidarita s křesťany z CDU už alespoň oficiálně nebyla důležitým základem politického jednání).

Představitelé sociálních organizací prý teď mají strach, že se lidé s vyššími výdělky už nebudou, jak to zatím bývalo v Německu, na základě solidární společnosti nadprůměrně podílet na financování sociálních nákladů a že skončí i dosavadní účast německých zaměstnavatelů na jejich financování, anebo se alespoň sníží.

Zajímavé při tom je, že r. 2003 zamýšlela Merkelová oficiálně něco úplně jiného, než co prosazovala pak hned potom a v následujících letech jako kancléřka, a že i dnes asi jen málokdo ví, co tehdy udělala a říkala možnmá jen z taktických důvodů. A možná málokdo ví, co vlastně Merkelová udělá jako politička i nyní, když bude nucena jednat takticky. To ale možná znáte od svých vlastních politiků, nebo ne?

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 22.10. 2009