POZNÁMKA NA OKRAJ:

Pozor na nano, neboli Vědou k blahu či do záhuby

23. 10. 2009 / Uwe Ladwig

21. a také 22. říjen 2009 se staly v německých médiích dny nanotechnologie, a to s hororovou informací o jejích rizicích pro lidský život. Zajímavé na tom je, že použitá zpráva je poměrně stará, což ale nic nemění na její aktuálnosti. O tom, a o někdy ambivalentní lidské vynalézavosti, něco v téhle poznámce...

Lidská vynalézavost alespoň zdánlivě nezná mezí. Rakety posíláme daleko do vesmíru, korečková rypadla se neodborníkům zdají být neuvěřitelně veliká a nanočástice zase neuvěřitelně malé. A občas se někdo asi ptá, proč to všechno vlastně děláme, proč lidé chtějí do vesmíru, proč mají být rypadla tak veliká a proč se teď zkoumá, kde všude může nanotechnologie přinést nějaké výhody, o kterých se nám předtím mohlo jen snít. Jiným se možná taková otázka zdá být divná, ale tyhle rakety stojí ohromné množství peněz, rypadla zničí část povrchu Země a nanočástice prý mohou škodit zdraví. Tentokrát to vlastně začalo zprávou Spolkového úřadu pro životní prostředí (Umweltbundesamt), ačkoli šlo jen o shrnutí již předtím známých detailů. A kdyby naši žurnalisté mohli nejen číst česky, ale vzpomněli si také na to, co Miroslav Šuta napsal 28. srpna 2007, mohli také citovat jen jeho. Fakt, že ta informace je vlastně stará, ale nemění nic na tom, že se o rizicích této v naší době tak moderní technologie až dodnes opravdu jen málo ví.

Zajímavé je, že možná právě z tohoto důvodu hned po prvních krátkých kritických zprávách přišly dodatečné informace, že také v přírodě existují nanočástice, z nichž některé jsou pro lidi nebezpečné. Že to riziko -- jak se říká v němčině -- doslova leží na dlani (auf der Hand liegen) a je tedy očividné, lze spojit s tím, že takové prvky se dnes už používají nejen při výrobě oblečení, ale také v kosmetice. Možná proto se ve Spiegel Online objevilo téma dne: "Jak nebezpečné jsou nanotechnologie?"

Včera, při čtení prvních informací o riziku nanočástic, jsem si tentokrát hned vzpomněl na něco, čemu se kdysi v němčině přezdívalo 'Zázračné vlákno' (Wunderfaser), ale později se z toho vyklubala smrtící látka. Bylo to tehdy azbest. Ohledně nanotechnologie je však podle mého jasné, že část našeho každodenního života se na základě jejího používání opravdu změní, dokonce snad i délka lidského života. Alespoň u některých jednotlivců je asi možné život prodloužit. Jaký ale bude dlouhodobý vliv některých nanočástic na život lidstva, to se zatím asi vůbec neví. Myslím, že odpověď už za mého života nedostanu; ale co myslíte, jak je to s Vámi? A s Vašimi dětmi?

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 23.10. 2009