Bílý dům je znepokojen vazbami britských konzervativců na východoevropské extremisty. Členem tohoto klubu je i ODS.

21. 10. 2009

Stínový britský ministr zahraničí William Hague se má ve středu setkat ve Washingtonu s americkou ministryní zahraničí Hillary Clintonovou. Americká vláda je totiž znepokojena evropskou politikou britské Konzervativní strany a rozhořčením židů nad aliancí britských konzervativců s poslaneckým klubem ultrapravicových stran ve východní Evropě s údajnými vazbami na antisemitismus a neonacismus. Členem tohoto poslaneckého klubu je i Topolánkova ODS.

V Bílém domě roste znepokojení, že euroskepse Davida Camerona by mohla ochromit schopnost příští britské konzervativní vlády ovlivňovat vývoj v Evropské unii. To by v očích Spojených států Británii oslabilo. Clintonová si nepřeje nijak ovlivnit nadcházející britské volby, ale jednala o této otázce v Evropě neoficiálně.

Vlivné židovské organizace v USA naléhaly na Clintonovou, aby projednala s Williamem Haguem rozhodnutí konzervativců vstoupit v Evropském parlamentu do koalice s lotyšskou stranou, jejíž někteří členové se účastní pravidelného výročního obřadu, připomínajícího lotyšské jednotky Hitlerových Waffen-SS, a s polským politikem, který zpochybnil nutnost se omlouvat za protižidovské pogromy za druhé světové války.

"Myslím, že by se Churchil obrátil v hrobě. Je to urážka tradice této velké strany [britských konzervativců]," řekl George Schwab, předseda newyorského Národního výboru pro americkou zahraniční politiku. Schwab přežil holocaust a pochází z Lotyšska.

Abraham Foxman, ředitel Antidifamační ligy, čelné americké organizace, která bojuje proti antisemitismu a jednoho z nejvlivnějších hlasů amerických židů, zdůraznil, že lidé mimo Evropu "mají právo vznášet morální otázky", hlavně proto, že nové politické seskupení v Evropě "legitimizuje extremismus, bigotnost, popírání holocaustu a revizionismus".

Spojené státy si teprve nyní začínají uvědomovat důsledky Cameronova rozhodnutí opustit mainstreamový klub Evropské lidové strany, kam patří strany německé kancléřky Angely Merkelové a francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho, a utvořit nový euroskeptický poslanecký klub Evropští konzervativci a reformisté, jehož členy jsou většinou východoevropští pravičáci (včetně ODS), včetně Michala Kaminského, z polské Strany práva a spravedlnosti a Robertse Zila z lotyšské strany Za vlast a svobodu.

Členy poslaneckého klubu Evropští konzervativci a reformisté jsou belgická strana Lijst Dedecker (1 europoslanec), česká Občanská demokratická strana (9 europoslanců), maďarské Demokratické fórum (1 europoslanec), lotyšská Strana za vlast a svobodu (1 europoslanec), litevská Volební akce Poláků na Litvě (1 europoslanec), holandská Křesťanská unie (1 europoslanec), polská Strana práva a spravedlnosti (15 europoslanců) a britská Konzervativní strana (25 europoslanců).

Zdroj: ZDE

Obamova vláda si přeje, aby britská vláda, její nejbližší spojenec v Evropě, stála v ohnisku rozhodování na kontinentu, vedle Merkelové a Sarkozyho.

Jeden americký činitel odpověděl na otázku, jaké důsledky má pro USA, že Cameronovi britští konzervativci mají vazby na extremistické východoevropské politické strany, takto: "Nevidím na novém klubu europoslanců nic pozitivního. Vidím v něm jen záporné skutečnosti. V životě je normálně nejlepší dělat věci, když mají pozitivní rysy."

Američtí činitelé sledovali s velkým znepokojením nedávné zprávy o Kaminském, který zpochybnil rozhodnutí bývalého polského prezidenta Aleksandra Kwasniewského omluvit se za masakr nejméně 300 židů ve vesnici Jedwabne v roce 1941. Kaminski masakr sice odsoudil, ale řekl, že není správné, aby se Poláci omlouvali, dokud se židé neomluví za údajnou spolupráci s komunisty v Sověty okupovaném východním Polsku.

Foxman charakterizoval Kaminského názory na tento pogrom a jeho tvrzení, že židé se provinili "masovou kolaborací" za "nesprávné a šokující". Foxman se stejně ostře kriticky vyjádřil o lotyšských partnerech britských konzervativců, o straně Za vlast a svobodu. "To, že oslavují Waffen SS ukazuje, kde spočívá jejich morální selhání. Budeme požadovat od odpovědných politiků, aby se jim vyhýbali."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 21.10. 2009