Independent: Britská pošta zjevně nese vinu za naši rozbitou společnost

22. 10. 2009

"Poštovní odbory nesmějí bránit modernizaci," tvrdí Peter Mandelson. Aha, takže Mandelson má ten skrzaskrz moderní titul "Lord", protože se nebojí modernizovat. A nikdo by nemohl obvinit jeho pracoviště, Sněmovnu lordů, že brání modernizaci. Všichni členové Sněmovny lordů stojí na špičce nové technologie. Využívají nejnovějšího výzkumu při výrobě plášťů z hermelínu. Přezaměstnanost není ve Sněmovně lordů absolutně žádným problémem, protože všichni jednotliví lordi jsou naprosto nezbytní a vyzařují mladickou dědičnou energii ve prospěch Británie, píše v deníku Independent Mark Steel.

Kdyby jen dokázaly být poštovní odbory stejně tak moderní, že by jejich poštovní pytle nosili jezdci na koních a docházka do zaměstnání by byla pětiprocentní, pošťáci by se střídali v práci, kdy by vzali do rukou balík, postáli by ve stoje dvě minuty, pak by řekli "Doručuju tohle, nebo by to právě někdo dal? Nevzpomínám si," a pak by si zase sedli.

Slovem "modernizovat" se míní "zprivatizovat". Až bude pošta zprivatizovaná, pošťák se vás zeptá: "Chcete se svými účty dnes ráno také zákusek? Ne? V tom případě, jste si vědom, že vám také mohu dodat plyn?" A každý pošťák bude nositelem reklamy, kterou si při jízdě na kole bude pískat. Nakonec bude zprivatizovaná pošta úplně zmodernizovaná, jako anglické vodárny, které právě dostaly pokutu 12 milion liber za to, že po privatizaci poskytují strašlivě špatné služby a že lhaly ve snaze to zakrýt, anebo jako vysoce populární britské zprivatizované plynárny.

Už vidíme, jakou modernizaci chce vláda zavést. Například zrušila ten zastaralý systém na venkově, kdy penzisti stáli na omšelých venkovských poštách frontu na důchod - ty pošty byly prostě zlikvidovány. Je to všechno stejně logické, protože starobní důchody se stejně už brzo zruší, takže si důchodci likvidací pošt aspoň ušetří zbytečnou procházku. Protože není příliš moudré jen tak se potulovat na veřejnosti, když je vám 82, v moderním prostředí.

Takže vedení britské pošty a vláda chtějí propouštět pošťáky, snížit jim plat a změnit jejich pracovní podmínky k horšímu. To vedlo k současné stávce. Vidíte, proč existuje takové nadšení pro boj s pošťáky, protože to jsou právě ti lidé, kteří nás dostali svým nedpovědným chováním do nynější hospodářské krize. Jen se zeptejte každého: "Kdo způsobil současný hospodářský krach?" a všichni vám hned odpoví: "No přece investiční pošťáci, ty svině!"

Pak je ještě jiná možnost, jíž by bylo, že se vedení britské pošty a vláda rozhodly, že prostě zlomí poštovní odbory, což by vysvětlilo, proč chtějí zavést změny bez souhlasu odborů a vedení pošty má mít právo vyhodit, koho chce, či komukoliv snížit plat. A konec konců je férové říct, že šéf britské pošty Adam Crozier právě považuje odbory za zbytečnou věc, protože on si vyjednal plat v celkové výší 9 milionů liber na období šesti let a žádné odbory k tomu nepotřeboval.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 22.10. 2009