Da zdrávstvujet svabódnaja Estónija

16. 10. 2009 / Jindřich Kalous

Miroslav Štěrba píše: "Co na tom, že "Rusáky" tvořili příslušníci i dalších desítek národností a národů tehdejší sovětské unie..."

Vzpomínám si, že r. 1968 se tradovala následující historka. Pár dní po 21. srpnu, když ještě "bratrské" armády tábořily volně v krajině a jejich logistika zřejmě těžce vázla, do venkovské hospody vstoupilo pár sovětských vojáků vedených poručíkem s prosbou o trochu vody. Samozřejmě nic nedostali a když odcházeli, nějaký místní odvážlivec zvolal: "Da zdrávstvujet svabódnaja Čechaslavákija!"

Poručík, který z lokálu odcházel jako poslední, se mezi dveřmi zastavil a pronesl se silně neruským přízvukem: "Da zdrávstvujet svabódnaja Estónija."

Nevím, zda se to opravdu stalo, ale zní to dost pravděpodobně. Všichni (nejen) Estonci, kterým bylo v r. 1968 nad 40, si jistě dobe pamatovali období samostatnosti Pobaltí i okolnosti, za nichž se stalo součástí SSSR. Pokud vím, sovětští politruci měli určité potíže s některými vojáky základní služby z jednotek, které sem vstoupily jako první - těžko se jim dal vysvětlit rozpor mezi nalejvárnou, kterou absolvovali doma, a viděnou realitou.

(Proto je brzy poslali domů.) A taky si vzpomínám na postoje některých našich především starších lidí (konkrétně v Olomouci, kde byla později jedna ze dvou největších sovětských posádek v ČSSR), kteří litovali mladých vojáků-záklaďáků a okupant-neokupant, aspoň tu vodu jim podali.

Ale co člověk, to zkušenost a některé zkušenosti je jistě těžko zobecňovat. Nechci např. rozvádět, kolik lidí tady "jelo" ve kšeftech s lacinou motorovou naftou, kterou Sověti "ušetřili". Možná bychom se divili, kde se vzala finanční "podezdívka" předpřevratových majetků, které později posloužily pro rozjetí některých živností po r. 1989... a taky kdo všechno z těch, kteří z pobytu vojsk tehdy osobně těžili, má dnes kolem huby svatozář.

Jedno je jisté: Každý režim má nástroje, jak lidu nalít do hlav to, co vrchnost potřebuje. Tenhle zdejší současný není žádnou výjimkou.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 16.10. 2009