SOS: Blíží se z USA II. vlna realitní krize?

14. 10. 2009 / Vít Klíma

První vlna realitní krize zasáhla sektor rezidenčních nemovitostí (nemovitosti určené k bydlení). Na obzoru se rýsuje druhá vlna krize, zasahující tentokrát komerční nemovitosti. Půjčky poskytnuté tomuto sektoru činí 1,3 bilionu USD (NY Times, 10. října. 2009). Stanou se onou pověstnou jiskrou zažehávající druhou vlnu celosvětové finanční krize, nebo se ji podaří v USA včas uhasit?

Ekonomická krize byla vytvořena v důsledku "pumpování" ničím nekrytých peněz do ekonomiky a nízkých úrokových sazeb, jejichž výsledkem byly snadno dostupné úvěry. Banky půjčovaly na co "mohly i nemohly", čímž se "nafoukla" i bublina cen rezidenčních i komerčních nemovitostí podporujících následně jejich novou výstavbu. Stejně bezstarostně "rozhazovaly" peníze i vlády. Obzvláště ta Spojených států, jejichž celkový dluh činil už v roce 2007 šokujících 51 bilionů dolarů.

Jakoby ani tato dluhová zátěž nestačila, poslední dva roky jsme byli - ve formě stimulačních balíčků - svědky nejrychlejší a nejrozsáhlejší dluhové expanze zaznamenané kdy ve světové historii. Nechtěným důsledkem balíčků je nejen obrovské zadlužování systému veřejných financí prakticky všech států a díky tomu i hrozba nové bubliny státních dluhopisů, ale znovu ožila i stará finanční bublina vytvořená tím, že peníze z balíčků byly bankami použity nejen na konsolidaci finančního sektoru a ekonomiky, ale jejich ne nevýznamná část směřovala i do spekulativních obchodů, což vedlo k uměle vytvořenému růstu akciových trhů. Odtud také pramenila tvrzení amerických provládních ekonomů, že USA jsou z nejhoršího venku a víra v očekávané "lepší zítřky" Do této "optimistické" atmosféry zasáhlo jak blesk z čistého nebe oznámení výsledků zátěžového testu dvou největších amerických bank Morgan Stanley and Wells Fargo, ale i středních a malých bank, který objevil v jejich portfoliích další, prakticky ničím nekryté půjčky poskytnuté v minulosti do oblasti komerčních nemovitostí.

USA mi připadají jako místo jednoho velkého "lesního požáru" a federální vláda připomíná hasiče, kterému sotva se podaří uhasit jedno ohnisko požáru, objeví se jinde další. Moc bych si přál, aby i tento "požár" byl na americké půdě uhašen a jeho plameny nepřeskočily k nám do Evropy. Ale - po pravdě - tomu moc nevěřím. Otázkou není ani tak zda a z jaké jiskry plameny přeskočí, ale kdy! Dokud nebude dluh USA zlikvidován, myšlenka zdravé konjunktury zůstává jen "fatou morganou".

Evropa má přitom svých problémů dost a dost. Říká-li se o Číně, že je továrnou světa, pak Německo lze označit jako továrnu Evropy. Denně bychom se měli modlit "God save the Germany". Co by se stalo, kdyby se německý průmysl "položil", nechci ani domyslet.

Dokud je čas, chtěl bych připomenout návod našich prapředků jak přežít hospodářskou krizi:

  • 1.zbavte se co nejrychleji stávajících úvěrů a dluhů - Všude kde to jde, co nejrychleji uhraďte své úvěry a dluhy. Pokud jejich splatnost není v řádu několika málo měsíců, raději zboží koupené na dluh prodejte. Pokud nebudete mít na splácení, stejně vám je zabaví exekutor. To samé platí i hypotéčních úvěrech! Máte-li "mladou" hypotéku /ne starší pěti let/ pak s největší pravděpodobností jste byt koupili mnohem dráže, než je jeho současná kupní cena. Banky se proti nesplácení hypotéky pojistí tím, že vám zaprvé zvýší úroky a za druhé mohou chtít do zástavy další nemovitost. V současnosti prodejem bytu ztratíte mezi 15 až 20% z jeho kupní ceny. Počítejte s tím, že druhá vlna krize srazí ceny nemovitostí minimálně o dalších 25 až 40%, takže byste tratili mnohem více. Své bytové potřeby řešte do té doby raději nájmem.

    V krizi platí základní pravidlo -- nežít na dluh! V opačném případě vytloukáte klín klínem, nebo jinak dluh dluhem a dostáváte se tak do dluhové pasti, z níž zpravila nebývá jednoduchého úniku;

  • 2.snížit náklady na provoz domácnosti na minimum - Znamená to svolat rodinnou radu a udělat inventuru nákladů. Zrušit či omezit všechny zbytné výdaje a hledat úspory v těch nezbytných, počínaje šetřením spotřeby elektřiny, zamyšlením se nad tím, zda ke svému životu skutečně nutně potřebujete kabelovou televizi s 60 programy, přes přechod od placení paušálu u mobilních operátorů k předplacené kartě, až po větší zapojení všech členů rodiny do prací, které si rodina může zabezpečit vlastními silami sama, místo aby za ně platila.

    V krizi totiž platí zlaté pravidlo: "šetřit, šetřit, šetřit";

  • 3.diverzifikujte své úspory - Každá domácnost by měla mít úspory alespoň ve výši pokrývající její potřeby na šest měsíců, kdyby oba živitelé přišli o zaměstnání. Tyto úspory byste měli uložit do více důvěryhodných bank, abyste při krachu jedné z nich nepřišli o všechny najednou, resp. nemuseli čekat 6 měsíců, než za ně od státem pověření banky dostanete náhradu (viz podmínky státní záruky za vklady). Vyhněte se všem finančním ústavům, které slibují nadprůměrné zhodnocení Vašich vkladů. Nenaleťte už na sliby žádné "jistoty desetinásobku"! Vysoký zisk v sobě skrývá vysoké riziko!
  • 4.maximálně diverzifikujte svůj příjem - Doba, kdy se nezaměstnanost pohybovala okolo na 10% práceschopného obyvatelstva - dříve či později - bude nenávratně minulostí. Zvažte, zda pracujete v perspektivním podniku. Ne-li, zkuste změnit zaměstnání už dnes a nečekejte, až váš podnik zruší jeho vlastník. Při hromadném propouštění se vám bude hledat zaměstnání nepoměrně hůře. Již dnes je nutné hledat doplňkové příjmy do rodinného rozpočtu tak, aby Vás budoucnost nezaskočila. Můžete si k výdělku pomoci například vlastním podnikáním? Pokud ano, založte si živnost už nyní!
  • 5.pečujte o své zdraví! - Je-li práce hlavním zdrojem vašich příjmů, je nutné pečovat o své zdraví, protože je každá nemoc snižuje. To nejmenší, co můžete pro své zdraví udělat, je omezit například kouření, pití alkoholu, kávy a tučných jídel. Proběhnutí se v místním parku není nijak nákladné a vašemu zdraví jen prospěje. Choďte pravidelně na preventivní prohlídky! Jestli do něčeho v krizi investovat, pak do svého zdraví a vzdělání.
  • 6.investujte do zvyšování kvalifikace sebe i svých dětí - Chcete-li se udržet na trhu pracovních příležitostí, popřípadě si rozšířit výběr zaměstnání, pak jednou z cest jak toho dosáhnout je zvyšování kvalifikace a investovat do vzdělání svých dětí.
  • 7.inflace a úspory - Státy prostřednictvím "balíčků" nalily do ekonomiky miliardy ničím nekrytých peněz. Na straně druhé klesá výroba. Blíží se den, kdy mnoho peněz bude "honit" málo zboží. Jinými slovy objeví se inflace až hyperinflace, která bude Vaše úspory znehodnocovat. Pověstným "kanárkem v dole" bude náhlý a rychlý růst cen komodit, zejména pak ropy a zlata. V tomto momentě je nejvýhodnější investovat volné finanční prostředky do aktiv trvale držících svoji hodnotu;
  • 8.aktiva držící svoji hodnotu - Mezi aktiva držící svoji hodnotu patří zejména zlato a drahé kovy, diamanty, poštovní známky a nemovitosti. Nejsem odborníkem ani na drahé kovy, diamanty, známky či starožitnosti. Pokud bych mohl poradit v oblasti nemovitostí, pak bych se soustředil na koupi zemědělské usedlosti, kde můžete nejen bydlet, ale i sami si něco vypěstovat, což opět sníží vaše životní náklady.

(Autor je mezinárodní realitní konzultant)

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 14.10. 2009