Je potřeba zavést přísné standardy

29. 7. 2009 / Boris Cvek

O tom, jak operovat infarkt, se nedá rozhodovat referendem. Ano, přesně tak. Ale kdo o tom má rozhodovat? Půjdete do okresní keňské nemocnice na náročnou operaci srdce, nebo půjdete do IKEMu? A přesně o tom je celá ta debata o financování vědy, zejména tedy té přírodní: zde opravdu existují mezinárodní standardy, což třeba pan Žák v úvaze o tom, že věda není sport, usilující o body, zcela ignoroval.

Britské listy vlastně popírají to, že ve vědě lze rozhodnout mezi úplným žvástem a neschopností, které by neměly být placeny z peněz daňových poplatníků, a na druhé straně opravdovým objevem, který by z téhož zdroje naopak měl placen být.

Jak nastavit systém, aby co nejlépe odlišil žvást od objevu, o tom by mohli nejlépe vyprávět Američané, protože jim se to daří nejlépe, nicméně Evropa přece nemá důvod se tím vůbec zabývat (byť standardy hodnocení vědy, vzešlé z USA, jsou dávno mezinárodním standardem, který neschopní evropští vědci nenávidí), protože od takových 60. let vědecky upadá a de facto jí vůbec nebude vadit, když klesne hluboko za Japonsko a Čínu, hlavně že ochrání ty nejneschopnější producenty žvástů a lenosti.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 29.7. 2009