Společné americko-kubánské vojenské cvičení

28. 7. 2009 / Miloš Kaláb

Všichni víme o tom, že letos prochází počasí neuvěřitelými zvraty, ale zde se mluví o americko-kubánských vztazích, které jsou už celá desetíletí velice špatné. Titulek zprávy vypadá neuvěřitelně. Že by i zde nastal zvrat?
 

Podtitulek článku, který přinesla informační služba Canwest News Service, zdůrazňuje, že podle úředního vyjádření probíhá společné americko-kubánské vojenské cvičení pro případ náhlé potřeby již několik roků. Nejnověji se konalo letos v červenci, při němž spolupracovala kubánská armáda s americkou na obou stranách hranice americké námořní základny v zálivu Guantanamo v jihovýchodní Kubě.

Cvičení se zúčastnilo asi 150 amerických a kubánských uniformovaných vojáků i civilistů. Americké vojenské orgány nevydaly žádnou zprávu o tomto cvičení, přestože na území americké základny o ploše 116 čtverečních kilometrů bylo v té době 28 zpravodajů světových agentur, kteří tam sledují soud se zajatci podezřelými z terorismu před vojenskými tribunály.

Zprávy o společném vojenském cvičení by patrně rozhněvaly kubánské přistěhovalce v USA a všechny politiky, kteří je podporují, tedy i několik vlivných amerických republikánských členů Kongresu.

USA nemají diplomatické styky s Kubou, ale nynějsí americký prezident Barrack Obama označil dřívější americkou politiku vůči Kubě za nesprávnou a uvolnil předpisy, které omezovaly cestování Američanů kubánského původu na Kubu.

Jeden americký armádní mluvčí prohlásil, že o společném cvičení nebude vydána žádná zpráva, ale jiný mluvčí později přečetl komentář o tom, že společná cvičení v okolí americké námořní základny probíhají již po dobu 10 let. Zmínil se o tom, že cvičení probíhalo v blízkosti Severovýchodní brány, což je jediný přechod mezi Kubou a základnou. Také uvedl, že USA a Kuba spolupracovaly při vojenských setkáních "u plotu", jejichž cílem je zabránit nedorozumění podél hranice americké základny.

"Tato cvičení začala v r. 1999", prohlásil námořní Lt.-Cmdr. Brook DeWalt, "kdy se na nich dohodlo velení americké základny s kubánskými úřady. Jejich cílem je zasáhnout v případě nutnosti, jakou může třeba vyvolat přírodní katastrofa - například lesní požár. Při tomto cvičení přelétaly hranice americké základny kubánské vrtulníky Kubánské pohraniční brigády, když se cvičily v hašení požáru na území základny".

Bylo také provedeno cvičení při simulované hromadné ztrátě na lidských životech, při němž americká námořní nemocnice a kubánská pohraniční lékařská brigáda vytvořily na kubánském území zdravotní středisko. Obě strany vyhodnocovaly zraněné.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 27.7. 2009