List Romano hangos otevřený  pro všechny

29. 7. 2009 / Pavel Pečínka

A je to tady. Země s javorovým listem na vlajce zamkla bránu. Půtky o emigraci do Kanady, rasismu, nezaměstnanosti, nedostatcích sociálního systému, ghettech a hlavně o tom, kdo za to všechno může, přes léto znovu zahltí média. Diskutující už se sešikovali do obvyklých táborů a s tvrdostí, vlastní většině toho co souvisí s Romy, zahájili palbu známými argumenty.

Složitost problému krásně  vyniká přímo na Romano hangos (RH): Informace o organizování emigrace prospektory a úmyslném zveličování českého rasismu před úředníky v Kanadě rozmázl Roman Krištof, někdejší redaktor RH, proti němu mj. vystoupil a především liknavost české justice při obraně Romů před xenofobií kritizoval Petr Uhl, přispěvatel a propagátor RH, k částečnému organizování a podněcování útěků se jménem "Hnutí romského odporu" přihlásil Václav Miko, spolupracující s Ondřejem Giňou, letitým stálým dopisovatelem RH. Ano, romská tématika je mnohdy ostrou přestřelkou na "vnitřní frontě".

A co hlas tzv. obyčejných lidí? Pro velkou část Neromů představují všichni výše uvedení bez rozdílu jednu nepřijatelnou "bandu salónních lidskoprávních vyžírků", jak ukazuje 90 % názorů v internetových diskusích pod články v médiích. Argumenty řady obyvatel ghett zní také nekompromisně -- nevládky nám nepomůžou, nevynikají efektivitou, zaměstnávají více Neromy než nás, jejich peníze patří nám, úředníci na nás kašlou, romští předáci mezi nás nechodí, starají se jen o sebe a své příbuzné, je to tady v Česku prostě hrůza.

RH nemá v redakčním šufleti kouzelnou hůlku. List ale čte mnoho úředníků, někteří poslanci a vládní činitelé, můžeme tedy nabídnout aspoň toto: Děje-li se někde nějaká nepravost, sem s ní. Hlásili jste se na volné pracovní místo, slíbili vám ho, ale jak si vás omrkli, zaměstnání najednou nebylo? Vydírají vás lichváři, dlužíte jim kupu peněz a ne a ne je setřást? Naháněla vás někde parta nácků? Trousí učitel na účet vašeho dítěte poznámky o kofolách a morgoších, nebo řekl vám tohle někdy policista při zákroku? Odmítli vás jako "cigány" v ordinaci u doktora? Na tohle všechno čeká náš redakční mail (kontakty vzadu v tiráži), vykřičet se na ulici nepomůže.

V případě, že na danou situaci budeme malí páni, rádi zprostředkujeme kontakt na vlivnější romské novináře v Praze kolem serveru Romea, nebo rovnou na celostátní deníky, ČTK apod.

Na jedno ale upozorňujeme -- informace musí odpovídat skutečnosti, anonymy, domněnky nebo výhrůžky nemůžeme brát v potaz, diskreditovaly by celkovou myšlenku a posilovaly ty, kteří čekají na každou naši chybu. Kůži neseme všichni na trh otevřeně.

Vychází  v Romano hangos č. 11-12 2009ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 29.7. 2009