Na Ukrajině údajně nalezli lebku zavražděného novináře Georgije Gongadzeho

29. 7. 2009

KD│Nedaleko obce Bělaja Cerkov na střední Ukrajině byla údajně nalezena lebka devět let pohřešovaného novináře Georgije Gongadzeho. S odvoláním na zdroje v kyjevské milici (policii) o tom informovala Gazeta Wyborcza. Místo údajně odhalil bývalý generál milice Oleksij Pukač z jednotky boje proti organizovanému zločinu, která Gongadzeho zavraždila. Jednotka kromě základních úkolů plnila rovněž "zvláštní zadání" na základě příkazu politiků.

Pukače, který se řadu let skrýval, zadrželi v rodné vesnici nedaleko Žitomiru. Vypověděl, že právě on po ukrutném mučení Gongadzeho zabil, usekl mu hlavu a zakopal ji na neznámém místě. Tělo bylo nalezeno na podzim roku 2000 v lese nedaleko Kyjeva, ale hlava byla objevena teprve v pondělí. Na místě, kde byla pohřbena, později vybudovali cestu, což podle milice ztížilo pátrání.

Nyní na místě pracují miliční experti a probíhá analýza DNA, aby bylo možné ostatky jednoznačně identifikovat.

Georgij Gongadze byl zakladatelem portálu Ukrajinská pravda velmi kritického k tehdejšímu ukrajinskému prezidentovi Leonidu Kučmovi. Jedna z vyšetřovacích verzí opřená o údajné nahrávky ze zasedání kabinetu předpokládá, že příkaz k zabití Gongadzeho vydal Kučma osobně. Ověřit autenticitu nahrávky je však velmi těžké, protože to mohl udělat pravděpodobně jen ministr vnitra Jurij Kravčenko -- ten však mezitím spáchal sebevraždu.

Na Ukrajině se spekuluje o tom, zda Pukač odhalí osobu, která vydala příkaz k zabití Gongadzeho. Jeho advokáti však tvrdí, že se to nestane, protože Pukač jméno osoby, která rozkaz vydala, nezná.

Celý článek v polštině:ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 29.7. 2009