Test izraelského protiraketového systému Arrow skončil vážným neúspěchem

28. 7. 2009

KD│Test protiraketového systému Arrow 2, který proběhl na kalifornském pobřeží, skončil pro Izrael vážným neúspěchem, informovala UPI. Jedná se o hlavní izraelský obranný systém určený proti raketám dlouhého doletu. Při testu ovšem trojnásobně selhal kvůli technickým poruchám, včetně problémů v komunikaci mezi raketou a radarem Green Pine.

Neúspěch povzbudil Írán. Velitel Revolučních gard generál Džafarí prohlásil, že Írán je schopen zasáhnout izraelská jaderná zařízení -- a že to v případě, že bude napaden, také udělá.

Systém Arrow 2 je hlavním prvkem vícevrstevné protiraketové obrany a má být schopen zničit raketu až ve vzdálenosti 700 mil (téměř 1 400 kilometrů) od izraelského území. Selhání při testu však znamená, že systém, který Izrael i USA považovaly za prostředek k odstrašení případného íránského útoku, neobstál. Američané také doufali, že fungující protiraketový systém odradí Izrael od samostatného útoku na Írán. V každém případě se tedy jedná o kritické selhání.

Při testu na kalifornské základně Point Mugu měla střela Arrow ve verzi Block4 M5, na jejíž výrobě se podílí společnost Boeing, zasáhnout maketu rakety Šaháb-3 odpálenou ve vzdálenosti 700 mil od pobřeží z letounu C-17 Globemaster. Íránská raketa Šaháb-3 má odhadovaný dolet kolem 2 500 kilometrů a předpokládá se, že Írán operačně nasadil zhruba stovku těchto střel. Kromě toho nyní zvýšeným tempem vyrábí rakety Sadžíl-2 s motorem na tuhé pohonné hmoty, které na rozdíl od Šahábů nemusí před odpálením absolvovat zhruba hodinovou předstartovní přípravu a jsou tedy méně zranitelné.

Izraelské obavy se nedávno zvýšily poté, co ministryně zahraničí Clintonová ujistila arabské státy v Zálivu, že pokud by Írán měl jadernou zbraň, USA své spojence zahrnou pod "obranný štít". Izraelci to vyhodnotili jako známku toho, že je Washington připraven smířit se s íránskými jadernými zbraněmi.

Celý článek v angličtině:ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 28.7. 2009