Rusko očekává druhou vlnu krize počátkem příštího roku

29. 7. 2009

KD│Podle náměstka ministerstva pro ekonomický rozvoj Andreje Klepače druhá vlna ekonomické krize patrně nezasáhne Rusko letos na podzim, jak bylo prognózováno dříve, ale až počátkem příštího roku, informoval server FinTimes.ru. Experti americké banky JP Morgan jsou víceméně optimističtí, když pro rok 2010 předpovídají růst ruského HDP na úrovni 4,5% a v roce 2011 na úrovni 5,5%. Ministerstvo však zdaleka tak optimistické není.

Podle nezávislých expertů může změna vládní prognózy souviset s růstem cen ropy a lepší stav bankovního sektoru, než se původně očekávalo. Červnový HDP sice ve srovnání s květnem vyrostl o 0,1%, ale v meziročním srovnání přesto vykazuje pokles o 9,6%. Průmyslová výroba rostla jen velmi mírně, oproti květnu o 0,8%. Ministerstvo nicméně očekává ve třetím kvartálu výraznější oživení v průmyslu.

Vše ostatní však již vypadá nedobře. Zahraniční investice nadále klesají a klesá i obrat z prodeje. Podle vládní prognózy v roce 2010 růst ruské ekonomiky nepřevýší 1%, což technicky vzato znamená stagnaci. Zatímco vláda se domnívá, že by mohla průběh krize ovlivnit vlastními výdaji, nezávislí experti jsou spíše toho názoru, že nástup druhé vlny krize v důsledku předlužení je nevyhnutelný -- otázka zní jen, kdy k tomu přesně dojde, a všechny podniky nemusí být zasaženy současně. Nejhůře postižen bude přitom bankovní sektor. Podle zástupce ředitele bankovního institutu GU-VŠE Alexandra Puška bude bankovní sektor třeba dokapitalizovat částkou zhruba 1,5 trilionu rublů.

Celý článek v ruštině:ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 29.7. 2009