Další kolo rekatolizace?

29. 7. 2009 / Karel Dolejší

Předseda brněnské muslimské obce Muneeb Hassan řekl Právu, že si nepřeje, aby se úvahy o výstavbě nové brněnské mešity staly součástí předvolebního boje. Toto přání sice chápu, nicméně je zřejmé, že k tomu, co Hassan odmítá, již dávno došlo: Jihomoravští lidovci vsadili na xenofobii a netoleranci a předem odmítají dohodu s muslimy právě proto, aby zlepšili vyhlídky své nepříliš oblíbené strany v podzimních parlamentních volbách.

Budoucí historikové českých pidipartají jednou napíší disertace o "záchranných tématech", která měla zabránit neodvratnému konci zmírajících politických formací. V takové práci bude jistě hned někde na počátku pojednáno o US (pro nepamětníky: nejedná se o zkratku Uhelných skladů, ale o odštěpenou část ODS po jistou dobu vystupující pod názvem Unie svobody) prosazující vehementně legalizaci marihuany v marné naději na získání mladých voličů; jiný oddíl zase popíše rázné tažení "sociálně potřebného" vsetínského starosty proti romské menšině; a možná poslední kapitola bude věnována pokusu zanikající KDU-ČSL shrábnout hlasy brněnských ultrapravicových radikálů, fašizujících fotbalových fanoušků a příznivců Ku-Klux-Klanu. Strana, která nemá co nabídnout, zkrátka už jen mobilizuje proti "nepříteli".

KDU-ČSL se sice Čunka zbavila, v jejím čele však nyní stojí Cyril Svoboda, který se svého času stal nesmrtelným díky obhajobě propagandistických lží Bushovy administrativy ohledně iráckých zbraní hromadného ničení. Původem irácký sunnita v čele brněnské muslimské obce tedy zřejmě nepatří k perspektivním příznivcům strany, kterou Svoboda vede; a to navzdory skutečnosti, že mezináboženský dialog tomuto člověku není vůbec cizí a s brněnskou Židovskou obcí například spolupracoval dávno před tím, než se společný postup židů a muslimů oficiálně prosadil na druhé straně Atlantiku.

Lidovci tvrdí, že prý islám na Moravu nepatří, protože tato země má vlastní autochtonní náboženské tradice. Možná by tedy stálo za to, aby atheistická většina české společnosti lidovcům alespoň jednou připomněla někdejší násilnou rekatolizaci kolébky náboženské tolerance ze strany okupační mocnosti. Dost možná, že by je v tom nakonec rádi podpořili i příznivci Svantovíta a věstonické Venuše...

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 29.7. 2009