Voliči potrestali Paroubka

8. 6. 2009 / Štěpán Kotrba

Flagrantní prohra ČSSD vůči ODS není jen součást "evropského trendu", kdy zvítězila pravice nad levicí. Ani to není "neprohra", i když si ČSSD nejvíc polepšila... Slovenský premiér Fico ukazuje, že levicovou politiku lze dělat úspěšně. Že lze hájit národní ideje a vůči Evropské unii nestát v předklonu. Že lze nestát v předklonu ani před USA, ani před různými velkopodnikateli. Že lze reprezentovat názory občanů. Marketing ČSSD však vsadil na národně sociální ideje živnostenské strany v kombinaci s elitářským eurohujerstvím a tesilovým designem svého předsedy. Paroubek se díky svým mediálním poradcům stal ztělesněním role z filmu Bye, bye, Lenin.

A ač byla kampaň sebelépe designovaná a produkčně odvedená, nemohla překročit stín svého předsedy. Vaječná kanonáda nečekala na mítincích Zdeňka Škromacha, který se bez problému dohadoval s protestujícími občany na chodníku. Stejně tak nikdo neútočil ani na další sociální demokraty. Nicméně útočná rétorika předsedy ČSSD, podpořená agresivní mediální komunikací marketingového oddělení Lidového domu, předváděla nevěcnou, bezobsažnou výplň mediálního prostoru. Evropskou část programu ČSSD prodat nedokázala. Nedokázala ani vysvětlit, proč levice v celé Evropě je ostražitá před neoliberálním euroglobalismem Lisabonské smlouvy a proč česká sociální demokracie ji bezvýhradně prosazuje.

Pro ČSSD, která po drastickém debaklu z voleb minulých získala více než trojnásobek tehdejšího výsledku, to může být úspěch. Přesto je to debakl. Nedokázala přesvědčit své voliče, aby přišli k volbám. Oproti ODS. Voliči potrestali Paroubka. A sociální demokracie se má nad čím zamýšlet. Jestli je vedoucí oddělení PR, který už dokázal zlikvidovat jednu stranu, tím pravým mužem na svém místě. A jestli předseda, který si neumí vybrat své nejbližší spolupracovníky ani kandidátky, je tím pravým předsedou. Paroubek byl sice povolán, není ale vyvoleným. Funkcionáři Lidového domu od sebe oddělili ve volebním studiu v neděli 7. 6. v Lidovém domě novináře, členy a hosty ČSSD. A ještě zvlášť od sociálně demokratického plebsu si sedl Paroubek, jeho žena a její pes, vedení ČSSD a volební štáb. Nadřazenost a nafoukanost lídrům dělnických a levicových stran nikdy nic nepřinesla. A nepřinese ani tentokrát. Paroubka ke komentáři volebních výsledků nikdo z novinářů nepotřeboval. Psa jeho ženy také ne. Výsledky byly samy o sobě dostatečným vodítkem. Byly totiž pod psa.

Paroubek se nicméně probere k sebekritice, až budou výsledky ČSSD podobné těm Bursíkovým.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 8.6. 2009