Kolik voličů ještě bude muset k volbám nepřijít?

8. 6. 2009 / Jaroslav Čejka

Evropou už dávno neobchází strašidlo komunismu, i když se ho pravicové strany před každými volbami snaží resuscitovat a nahnat tak vyděšené voliče k volebním urnám. Skutečným strašidlem, které dnes obchází Evropou a ruší sny poltických lídrů bez rozdílu barvy stranického dresu, je přímá demokracie. Vize, která si pomalu, krok za krokem razí cestu na výsluní veřejného zájmu, a to nejen ve vzpomínané Evropě, ale už i v Americe.

Zatím se to onomu "spolčení slepců" ještě pořád daří před většinou voličů tajit, případně celou myšlenku zesměšňovat, ale jak dlouho ještě? Kdo se za pár let smíří s tvrzením, že voliči jsou omezení prosťáčci, kteří si sice dovedou vybrat mezi stranickými programy a kandidáty, ale už ne mezi dvěma možnými způsoby řešení problému? A kdo ještě uvěří tomu, že referendum znamená jen další nákladné volby, kvůli kterým se musí odjíždět na chatu či chalupu o hodinu později, když SMS a e-maily už dávno umožňují pohodlné a levné hlasování odkudkoli, aniž by museli členové volebních komisí docházet s urnami za nepohyblivými voliči domů?

Vize posilování prvků přímé demokracie už částečně pronikla do volebních programů některých nových stran -- naplno však teprve do programu fiktivního politického subjektu, Klubu globálních bezdomovců, který dal jméno románu vycházejícímu jen pár hodin po oznámení výsledků voleb do EP, a to v prvním internetovém nakladatelství původní české literatury.

Politická satira je v české literatuře poměrně vzácným hostem a ne vždy se jí daří zaujmout čtenáře. Na adrese www.digizdat.cz se může každý na vlastní oči přesvědčit o tom, že satira nemusí být jen "komunální" jako v časech totality, ani nemusí "tepat" jen politické mrtvoly jako v dobách polistopadových. Hrdinové románu s podtitulem Sametová groteska procházejí normalizací, privatizací, recesí i depresí po svém. Ostatně, jako my všichni. Někdo se štítem poskvrněným více, někdo méně -- a někdo prostě na štítě...

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 8.6. 2009